UKRADENA BISTA NA PRAVOSLAVNOM GROBLJU

1436 0

NOVA GRADIŠKA, 18. travanj 2012. – Sekundarne sirovine danas su unosna roba, pogotovo ako se radi o metalima čija se cijena, za bakar kao najskuplji na tržištu, kreće do 36 kuna za kilogram. Oko 19 kuna po kilogramu dobije se za mesing, cijene aluminija, cinka, olova i inoxa variraju od 4 do deset kuna, a željeza i lima kunu i 80 lipa. Jasno je zašto se sa crkava kradu bakreni oluci, kao što je to bio slučaj u Gornjim Bogićevcima, provaljuje u trafostanice pod naponom i ukrade cijeli kolosijek kao u Oučanima, oskrnavljuju grobovi kao na groblju u Zapolju.

 

Groblja su postala sve češća meta kradljivaca koji kradu brončana poprsja i kipove svetaca s grobova. Lopovi-vandali ukradene biste, poprsja i kipove razbijaju i pretvaraju u sekundarnu sirovinu. Otkupna cijena kilograma bronce kreće se između 20 i 30 kuna. Bronca, uz mesing od kojeg su izrađeni rukohvati na grobnicama, su interesantni lopovima iako se radi o oskvrnuću grobova.

Jedan takav slučaj dogodio se na pravoslavnom groblju u Novoj Gradiški. Krađu biste s grobnice danas je policiji prijavio Dušan Nogić, djelatnik gradskog upravnog odjela za komunalne djelatnosti. Kada je bista nestala nije poznato. Na grobu je bila prošle godine u vrijeme javnih radova, obnovi porušenih spomenika i uređenju groblja. Radi se o bisti Ljubomira Grbe, studenta umjetničke akademije koji je umro u 21. godini.

Related Post