ŽUPA ŠTIVICA

1336 0

ŠTIVICA, 10. veljače 2016. – Od davne 1913. godine u Štivici se 9. veljače slavi Dan župnog klanjanja. Župna spomenica piše kako se spomenute godine ispovjedilo i pričestilo preko 600 duša, što je za jedno selo velik broj.

Od tada do danas, iako je broj mještana znatno opao, vjernici i dalje svečano slave ovaj dan. Za tu priliku, svoju crkvu tradicionalno uređuju u staro, šokačko ruho.

 

Tako je bilo i ovog 9. veljače. Svečanu euharistiju slavio je mons Antun Prpić, arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije i staropetrovoselski župnik, u zajedništvu s dekanom Novokapelačkog dekanata, Goranom Mitrovićem i svećenicima ovog dekanata. Sve ih je pozdravio i zahvalio im na sudjelovanju, štivički župnik, Josip Vračarić.

 

U štivičkoj župi još uvijek se njeguje crkveno pučko pjevanje, koje lijepo prati misno slavlje. Vjernici su po ustaljenom rasporedu tijekom dana dolazili u crkvu i klanjali se pred Presvetim.

Related Post

SRETNA OBITELJ

Autor - 05/03/2012 0
Autor: pozeska-biskupija.com NOVA KAPELA, 5. ožujka 2012. – U predvečerje druge korizmene nedjelje, 3. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević predvodio…

BLAGDAN SVIH SVETIH

Autor - 01/11/2017 0
Blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi…