„USKRS UZ TAMBURU“

669 0

Gunjavčani i njihovi gosti su i ove godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega

GUNJAVCI, 6. travanja 2015. – Uz potporu Općine Rešetari Mjesni odbor Gunjavci tradicionalno je na Uskrsni ponedjeljak organizirao osamnaesto po redu blagdansko druženje i folklorno i tamburaško okupljanje u Hrvatskom seljačkom domu.

Tradicionalna manifestacija „Uskrs uz tamburu“ ni ove godine nije prošla bez svečanih zaprega i konjanika, koje su krenuli iz Adžamovaca i prošli kroz Gunjavce.

 

„Uskrs uz tamburu“ i ove se godine potvrdio kao manifestacije koja njeguje i od zaborava čuva kulturni i nacionalni identitet ovog kraja, te okuplja ljude.

 

U nazočnosti Davora Vlaovića, zamjenika brodsko-posavskog župana, u kulturno-umjetničkom programu nastupila su kulturno-umjetnička društva «Rešetari» iz Rešetara i «Drežnik» iz Drežnika sa svojim tamburaškim sastavima i pjevačkim skupinama. Program je vodila Dubravka Kovačić.

Uz blagdanske čestitke i lijepe želje, Gunjavčane i njihove goste pozdravio je Miroslav Dautović, predsjednik Mjesnog odbora Gunjavci. Zahvalio je na potpori Općini Rešetari, a svim sudionicima u programu na dolasku u Gunjavce. –

 

„Uskrs uz tamburu“ ove se godine održava osamnaesti put i postao je punoljetna manifestacija. Treba, stoga, zahvaliti svima koji su sve ove godine ustrajali u organizaciji ove manifestacije. Podsjećam da je inicijativa za organizaciju ove manifestacije došla u vrijeme Domovinskog rata. Unatoč obvezama koje su mnogi tada imali, inicijatori, zaljubljenici u narodnu tradiciju, pjesmu, ples i konje, su osjetili potrebu da se ona organizira. Ne sumnjam da će se ova tradicija nastaviti, a manifestacija iz godine u godinu dobivati na kvaliteti – kazao je općinski načelnik Zlatko Aga. Načelnik je obavijestio okupljene u Hrvatskom seljačkom domu da ove godine započinje veliki projekt izgradnje kanalizacije za sva naselja u općini, zahvalio Brodsko-posavskoj županiji na suradnji i potpori i poželio da svi građani budu sudionici društvenog napretka, da se ne osvrću na prošlost već da gledaju u budućnost.

 

Čestitke organizatorima i svim sudionicima, posebno konjogojcima koji su na Uskrsni ponedjeljak došli u Gunjavce pokazati svoja najbolja grla i zaprege, uputio je zamjenik župana Davor Vlaović.

-Tradicionalno uskrsno druženje uz pjesmu i tamburu u Gunjavcima pokazuje da Uskrs, nije samo blagdanski stol već prilika da se družimo, bolje upoznamo i razumijemo, surađujemo i radimo. Pohvaljujem sve one koji od zaborava čuvaju narodnu tradiciju, pjesmu i ples, od Mjesnog odbora Gujnavci i Općine Rešetari, do kulturno-umjetničkih društava i konjogojaca. Na sve smo ponosni u Brodsko-posavskoj županiji – kazao je Davro Vlaović.

 

Related Post

OPĆINA ZA PRIMJER

Autor - 18/10/2016 0
REŠETARI, 18. listopad 2016. – Izgradnja kanalizacije jedan je od značajnih projekata koji se trenutno realizira u Općini Rešetari. Kada…