VELEPOSLANICA MAKEDONIJE POSJETILA REŠETARE

729 0

Načelnik Zlatko Aga govorio je o suradnji koju je Općina Rešetari ostvarila s Općinom Ilinden i planovima za nastavak suradnje

REŠETARI, 28. svibanj 2013. – Veleposlanica Republike Makedonije u RH Daniela Karagozoska danas je boravila u općini Rešetari. U nazočnosti predstavnika udruga i društvenog života te gospodarstvenika s područja općine primio je načelnik Zlatko Aga sa suradnicima. Službeni posjet organiziran je s ciljem poticanja i unapređenja gospodarske i kulturne suradnje, a u cilju unapređenje regionalne suradnje između Hrvatske i Makedonije.

 

-Zadovoljstvo mi jer i čast što sam danas u općini Rešetari. Velike su obveze jednog veleposlanika, pogotovo veleposlanika iz regije jer smo drugačije vezani. Dobri smo prijatelji kao države i kao narod. Posjetila sam dobar dio Hrvatske i osim političkog dijela ja radim i gospodarski dio koji je jako bitan za naše države. Naši gospodarski odnosi su ranije bili puno bolji,a razvodnili su se dešavanjima u našim državama. Moja namjera je, pa i ova posjeta, je da uspostavimo bolju suradnju na ekonomskom planu. Iako smo prijatelji i kao država i kao narod još bi bolje funkcionirali kad bi još više razvili gospodarsku suradnju i turizam za što imamo dosta interesa od hrvatskih tvrtki i tvornica koje su zainteresirane za Makedoniju i obrnuto. Probleme koji dolaze s ulaskom Hrvatske u EU ćemo riješiti i očekujem da ćemo više surađivati, a pripremamo gospodarski forum u Makedoniji – kazala je veleposlanica Republike Makedonije u RH Daniela Karagozoska.

-Kada sam bi u posjeti prijateljskoj općini Ilinden bio sam ugodno iznenađen gospodarskim razvojem. Vidljive su nove ceste, novi komunalni razvoj. Velika su ulaganja vanjskih investitora u Makedoniji. Jako dobra prezentacija načelnika općine Ilinden u to nas je uvjerila – kazao je Zlatko Aga.

Zlatko Aga upoznao je veleposlanicu će s osnovnim podacima o općini Rešetari, istaknuvši pitom prirodna obilježja općine, kvalitetnu prometnu povezanost, kao i planove budućeg gospodarskog razvoja općine Rešetari. Gospodarstvenici s područja općine Rešetari upoznali su veleposlanicu s svojim djelatnostima i razgovarali o mogućnostima suradnje s makedonskim gospodarstvom. Zlatko Aga govorio je o suradnji koju je Općina Rešetari ostvarila s Općinom Ilinden i planovima za nastavak suradnje.

Prilikom posjete prostoru i galeriji Književno likovnog društva Rešetari, predsjednik Ivan De Villa je govorio o povezanosti Hrvata u Makedoniji i općine Rešetari kroz rad i članstvo u KLD-u Rešetari te suradnju Matice iseljenika RH s Hrvatima izvan domovine i pozvao makedonsku veleposlanicu na tradicionalni pjesnički susret koji će se održati u rujnu u Rešetarima pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

 

Veleposlanica Republike Makedonije u RH Daniela Karagozoska posjetila je OŠ „Ante Starčević“ gdje ju je ravnatelj Tihomir Batalo upoznao s radom škole i njenim znamenitostima, a u Tvornici koža „Psunj“ direktor Ivan Ljubić s procesom proizvodnje u tvornici i svjetski poznatim poslovnim partnerima kojima se isporučuje koža.

U sklopu posjete veleposlanica Makedonije je kod spomen obilježja u Novoj Gradiški odala počast Toši Proeskom, makedonskom pjevaču i humanitarcu koji je poginuo na autocesti nedaleko Nove Gradiške.

Related Post

DA SE NE ZABORAVI

Autor - 17/09/2013 0
REŠETARI, 17. rujan 2013. – U suradnji s Udrugom roditelja poginulih hrvatskih branitelja i Općinom Rešetari, Osnovna škola “Ante Starčević”…

USKRS UZ TAMBURU

Autor - 03/04/2013 0
GUNJAVCI, 2. travanj 2013. – Tradicionalno, šesnaesti puta za redom, u Gunjavcima je održana manifestacija „Uskrs uz tamburu“. Uz potporu…