VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST RASPRAVLJA O KORUMPIRANOM NOVCU U MEDIJIMA, A VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE ODLUČUJE O KONCESIJI 98,1

661 0

NOVA GRADIŠKA, 14. lipnja 2011. – Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor za sutra u 10 sati ponovno su sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Glavna tema sjednice je problem crnog kapitala u hrvatskim medijima. Odnosi se to jednako na vodeće dnevne i tjedne listove i lokalne novine, televizije i radio postaje, gdje se

 također govori o ortačkim ugovorima i korumpiranom novcu. Tim povodom priopćenjem za javnost oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo.

 

Ohrabrite istrage o kriminalu u medijima

 

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva zaključcima sa svoje današnje sjednice želi upozoriti sve članove Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) da očekuje od sutrašnje sjednice tog vijeća konkretne, vidljive rezultate u poticanju društvene, pravne, pravosudne i zakonodavne bitke protiv crnih fondova, kriminalnih privatizacija, tzv. tuneliranja (prebacivanja novca iz starih u nove tvrtke), torbarenja, isisavanja novca iz medija i korupcije u medijima. HND ističe da već dugo javno iznosi da je ponajveći problem hrvatskih medija nedovoljna transparentnost vlasništva u medijima. Čak i kad prijavljuju vlasničku strukturu nadležnim tijelima, pravo vlasničko stanje prikriveno je zbog vjerojatnih tajnih ugovora i dalekosežnih neformalnih dogovora o kojima postoje sumnje da je u njima osobno sudjelovao i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader. I HND i javnost pitaju se o legalnosti privatizacije i o pravoj vlasničkoj situaciji gotovo svih vodećih dnevnih i tjednih listova u zemlji. Podsjećamo da je Predsjednik Republike spominjao crne torbe u kupovini medija. Isto tako, pojedine informacije iz istraga govorile su o koruptivnom novcu za lokalne medije. Pričalo se i priča o nejasnom vlasništvu brojnih lokalnih privatnih televizija i radijskih postaja. Upozoravamo na to da se ne provodi već zastarjeli Zakon o medijima – posebno što se tiče vlasničke strukture i koncentracije i što se tiče utjecaja novinara na izbor glavnih urednika i uredništava. Potpuno jasno vlasništvo i saznanje o veličinama oglašivačkih udjela uvjeti su bez kojih nema slobode medija,nema novinarskih sloboda i mediji ne mogu na pravi način zadovoljiti interes javnosti da bude svestrano i kvalitetno informirana a da novinarstvo bude javno dobro. HND apelira na članove Vijeća za nacionalnu sigurnost da ni na koji način ne koriste rezultate sjednice u dnevno političke svrhe, nego očekujemo poticaj i ohrabrenje za neovisan i efikasan rad DORH-a i MUP-a – navodi se u propćenju koji je za Izvršni odbor HND-a potpisao Zdenko Duka.

 

Odluka o koncesiji za 98,1

 

Dodajmo da će se srijedu, također s početkom u 10 sati, održat sjednica Vijeća za elektroničke medije na kojoj će se donijeti odluke o davanju koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija po Javnom natječaju broj 05/11. Ovaj natječaj zanimljiv je zato što Vijeće treba donijeti odluku o davanju koncesije za radijsku djelatnost za grad Novu Gradišku i općine Rešetari, Dragalić i Cernik. Za frekvenciju 98,1 natječu se Gradski radio d.o.o., Radio Panonija d.o.o. i Radio Psunj d.o.o. Vijeće bi trebalo staviti točku na i višemjesečnog medijaskog rata u Novoj Gradiški koji je podijelio novinare i javnost. Politika je dakako već i prije bila podijeljena. Ne bi stavio ruku u vatru da će odluka Vijeća, ma kakva ona bila, okončati lokalni medijski rat koji plaćaju porezni obveznici. Netrpeljivost i mržnja pustili su korijene, a mediji više nisu samo novine, radio i televizija.

Related Post