VIJESTI IZ SLAVČE

643 0

NOVA GRADIŠKA, 14. siječanj 2013. – Iz komunalnog poduzeća Slavča jedna dobra i jedna loša vijest za građane. Vode ima dovoljno ali je po kubiku, na temelju odluke Vlade RH, od 1. siječnja skuplja za kunu.

 

Nova tvrtka za vodoopskrbu

 

Kiše su nalile akumulaciju Bačica, vode ima dovoljno pa od 1. siječnja pijemo vodu samo iz Bačice što znači da je Slavča zatvorila cjevovode prema Novskoj i Davoru i da više vodu ne mora plaćat. U Slavči se nadaju da će i dalje biti padalina i da će do ljeta u Bačici biti dovoljno vode za potrošače koje opskrbljuje. Tada bi opskrbu vodom u zapadnom dijelu županije, pa tako i u Novoj Gradiški, trebala preuzeti jedinstvena tvrtka nastala spajanjem vodoopskrbe iz Slavče i Regionalnog vodovoda Davor. U Davoru bi se do lipnja trebala završiti novo crpilište, a time opskrba vodom u gadu biti sigurnija i kvalitetnije riješena.

 

-U dijelu vodovoda i odvodnje desiti će se ove godine velike promjene. Načelno je postignut sporazum o udruživanju u jedinstvenu tvrtku za vodoopskrbu. Ne bih sada išao u detalje jer će to biti stvar odluka na Gradskom vijeću i vijećima svih općina s našeg područja. Sporazum o tome da će postojati jedinstvena tvrtka za pružanje vodnih usluga je postignut krajem prošle godine i po optimističnim planovima cijeli postupak bi trebalo završiti do 1. travnja. Nakon toga bi imali tvrtku koja bi pružala vodne usluge na cijelom području bivše općine Nova Gradiška.

 

To znači da se iz Slavče izdvajamo vodoopskrbu i sa Regionalnim vodovodom Davor stvaramo novu tvrtku. Sjedište tvrtke će biti u Novoj Gradiški. Odnosi će se regulirati aktima društva i o tome će dalje odlučivati Skupština društva – kaže direktor Slavče Davor Rukavina.

Dodaje da ima puno aktivnosti vezanih za vodovod i odvodnju, kako na području Nove Gradiške, tako i na području općina. Napravljeni su veliki projekti vezani za Novu Gradišku. Konkretno nastavlja se s radom na vodovodu Ljupina, a s radom na kanalizaciji u Kovačevcu čim to vrijeme dozvoli. Veliki projekt je izgradnja cjevovoda od crpne stanice Ljufina do Prkosa koji je jedan od dijelova regionalnog vodovoda. Nastavljaju se poslovi na projektiranju aktivnosti za 2014. godinu i kasnije. U dijelu vodovoda i odvodnje obavljati će se veliki zahvati. Regionalni vodovod Davor nastavlja sa svojim dijelom posla i s aktivnostima kako bi vodoopskrbni sustav mogao funkcionirati s čim je do sada bilo problema.

 

Vlada dala pa uzela

 

Od prvog siječnja kubik vode skuplji je za kunu. Vladina je to odluka još iz srpnja prošle godine. Voda poskupljuje na temelju vladine Uredbe i to o izmjenama i dopunama dviju uredbi, o visini naknade za korištenje voda i visini naknade za zaštitu voda. Razlog je to zbog kojeg će Slavča morati korigirati obračun, koji će bit će prikazan u računu za siječanj.

 

Na ovaj je način Vlada građanima ponovno uzela ono što im je dala snižavanjem PDV-a na vodu pa i uzela 10 lipa više nego što je dala. Sniženjem PDV-a na 10 posto, cijena vode je pala za nekih 90 lipa po kubiku.

Related Post