ZAHVALJUJUĆI DR. DAVORINU ĐANIĆU

607 0

STARCI, 21. rujan 2014. – Zahvaljujući dr. Davorinu Đaniću, koji je porijeklom Petrovoselac, u Staro Petrovo Selo je stigla „Letva za pit“, za koju poznati brodski novinar Silvio Stilinović kaže da je izvorno hrvatski izum i proizvod.

„Berba grožđa u Starcima“ bila je prigoda da se promovira i da s nje vino popiju u paru, kako se s letve za pit i pije, petrovoselski vinari, ali i djevojke koje su se natjecale za Vinski kraljicu.

-Izvorno je to hrvatski izum i proizvod i zove se letva za pit. Zapravo izgleda kao bejzbol palica, samo što se može otvarat u sredini i na njoj su učvršćene dvije čaše. Za svaki kraj letvu uzme jedan pijanac, u našem društvu cijenjeni čovjek, i letvom naginju čaše i piju.

Letvu za pit izumili su dva hrvatska najveća trezvenjaka Davor Dretar-Drele i Vid Balog. Ja sam uz pomoć Visoke vinske akademije vidio letvu za pit i proslijedio ju u Slavonski Brod . Tu se uključuje dr. Đanić koji ju je vidio, prekopirao i donio u Staro Petrovo Selo, odakle je i rodom. Tako sada u Starom Petrovom Selu, kao i u zagorskim bregima mogu imati natjecanje u pijenju vina uz pomoć letve za pit – kaže Silvio Stilinović.

Related Post

SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU

Autor - 12/05/2013 0
STARO PETROVO SELO, 12. svibanj 2013. – Jučer je najsvečaniji trenutak u obilježavanju Dna općine i 20. obljetnice ustroja Općine…

DJEČJI VRTIĆ „VJEVERICA“

Autor - 04/04/2014 0
STARO PERTROVO SELO, 4. travnja 2014. – U sklopu projekta „Čitajmo djeci“ u dječjem vrtiću „Vjeverica“ organizirali smo aktivnosti na…