ZAVRŠEN XIX. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA

1598 0

REŠETARI, 17. rujna 2016. – Jučer i danas održan je XIX. REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA. Ova jedinstvena pjesnička manifestacija koja okuplja Hrvate iz cijelog svijeta počela je jučer prije podne u Vatrogasnom domu

promocijom Zbornika mladih pjesnika „Potpisi djetinjstva“ i njihovim susretom s učenicima osnovnih škola zapadnog dijela Brodsko- posavske županije i hrvatskim pjesnicima izvan Hrvatske, te učenicima iz Rumunjske, Makedonije, Lipovljana i Donje Voće. Ove je godine bio jako dobar odaziv mladih pjesnika. Zbornik, u kome je zastupljeno 50 mladih pjesnika predstavila je Gabrijela Vojvodić. I ove godine sponzor mladim pjesnicima bio je Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaračkih pjesničkih susreta i pjesništva, koji godinama potiče čuvanje hrvatskog jezika među najmlađim naraštajima Hrvata u Hrvatskoj i diljem svijeta.

 

U poslijepodnevnom programu prof. Ivan Slišurić promovirao je XIX. zbornika pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Između kamena i svitanja“. U Zborniku su zastupljena 193 pjesnika, a preko 200 ih se javilo na ovogodišnji natječaj iz Kanade, SAD, Novog Zelanda, Australije, Južnoafričke republike i gotovo svih europskih zemalja.

 

Održana je i promocija knjige Fabijana Lovrića „Sad je na redu čovjek“.

 

Tradicionalno, pjesnici i uzvanici su imali susret sudionika sa Zlatkom Agom, načelnikom Općine Rešetari i Brankom Babićem zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća. Općinski načelnik je, kao i ostali govornici, izrekao brojne pohvale na račun Književno-likovnog društva Rešetari i njenog predsjednika Ivana de Ville zbog kontinuiteta Susreta pjesnika i promoviranja Općine Rešetari u zemlji i svijetu, kao i velikog doprinosa u promoviranju hrvatskog jezika kod Hrvata izvan domovine i njihovog povezivanja s Hrvatskom. Govorio je i postignućima koje Općina kao lokalna zajednica ima u unapređenju ukupnog života stanovništva istaknuvši da se u ovom trenutku na području općine odvijaju investicije u komunalnu i društvenu infrastrukturu vrijedne 90 milijuna kuna.

U Galeriji „Petrović“ otvorena je Likovne izložbe slikara Moliškog Hrvata Crla Cicanezea iz talijanske pokrajine Molise. Predstavio ga je Antonio Sammartino, a izložbu je otvorila Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske.

 

Rešetarački susret pjesnika održan je pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i uz veliku potporu Općine Rešetari i sponzora. Treba istaknuti da Hrvatska matica iseljenika 19 godina prati ove jedinstvene pjesničke susrete u Rešetarima i daje financijsku i drugu potporu da bi se oni održali.

 

– Osnovni razlog zbog kojeg je Matica stalno prisutna u Rešetarima je taj da izuzetno cijenimo rad KLD Rešetari koji putem Rešetaračkih susreta pjesnika, jednako odraslih i mladih, pomaže u očuvanju hrvatskog identiteta, jer jezik je sigurno vrlo važan u očuvanju identiteta kao što je važno i promicanje hrvatske kulture i baštine. Jako je dobro da se taj pjesnički duh prenio i na mlade jer svi smo mi u situaciji da pomalo odlazimo na bilo koji način, a vidimo da iza nas ostaje nešto, a to su naši mladi, pogotovo mladi koji dolaze izvan Hrvatske i koji pišu na hrvatskom jeziku. Zahvaljujem se gospodinu Antunu Kikašu koji je sa svojom donacijom pokrenuo susret mladih jer svaki projekt koliko god zvučao lijepo uvijek zahtijeva sredstva – kazala je Diana Mašala-Perković, tajnica Hrvatske matice iseljenika.

 

Danas su pjesnici sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi, nakon koje su čitali svoje pjesme, bili na zajedničkom ručku i napustili Rešetare do naredne godine kada će Rešetarački susret pjesnika obilježiti 20. obljetnicu.

Related Post