ZAVRŠNA SVEČANOST OBILJEŽAVANJA 95. OBLJETNICE GIMNAZIJE NOVA GRADIŠKA

604 0

NOVA GRADIŠKA, 5. prosinac 2014. – Kulturno-umjetničkim programom danas je u Domu kulture održana završna svečanost obilježavanja 95. obljetnice Gimnazije Nova Gradiška.

U proteklih 95 godina bilo je puno razloga za današnje slavlje na kome su se, uz profesore i učenike okupili i brojni gosti. Bili su tu župan Danijel Marušić i njegov zamjenik Davor Vlaović, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu Vukovarsko – srijemske županije Jadranka Karlić – Mustapić, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, voditelj Uprave Hrvatskih šuma u Novoj Gradiški Marinko Stojić, te brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola. Sve ih je pozdravila ravnateljica Gimnazije Nada Peleh Serenčeš.

 

U emotivnom govoru evocirala je sjećanja na povijest najznačajnije obrazovne ustanove u Novoj Gradiški i sve one koji su doprinijeli da, kako je naglasila, Gimnazija opstane usprkos svim nedaćama koje su je pratile, dodajući da je njena prošlost zapisana u pet knjiga.

 

Mi smo bili, mi jesmo i bit ćemo – zaključila je svoj govor ravnateljica prof. Nada Peleh Serenčeš.

Upućujući čestitke, emotivna su bila obraćanja gostiju i sjećanja na sve djelatnike Gimnazije jer su, kako je naglasila mr. Ljuiljana Lukačević, dali učenicima, akademsko znanje, ali i veliko srce i bili im potpora, kako je rekao župan Danijel Marušić, da postanu ugledni članovi društvene zajednice i dobri ljudi.

 

Gosti i uzvanici uživali su uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji su pripremili učenici Gimnazije. Obilježavanje hvalevrijedne obljetnice započelo je u siječnju Okruglim stolom „Značaj i uloga Gimnazije Nova Gradiška za Grad i novogradiški kraj“. Proteklih dana organizirana su brojna događanja. Održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća, postavljena izložba „Iz prošlosti i sadašnjosti Gimnazije“, predstavljena Monografija „Značaj i uloga Gimnazije Nova Gradiška – 95 godina postojanja“ i održana tradicionalna aukcija učeničkih likovnih radova.

 

Gimnazija Nova Gradiška je značajan i nezaobilazan dio identiteta Nove Gradiške kao grada, identiteta građenog u miru i ratovima, te raznim društvenim i političkih uređenjima. Gimnazija u Novoj Gradiški utemeljena je naredbom Povjerenstva za prosvjetu i bogoštovlje u Zagrebu 31. siječnja 1919. godine. Sve vrijeme radi u zgradi sagrađenoj 1896. godine. Zgrada je obnovljena nakon Domovinskog rata. Nekoliko se godina čeka na obećanu temeljitu unutarnju obnovu i dogradnju, te izgradnju sportske dvorane.

 

Gimnazija Nova Gradiška proglašena je 2002. godine međunarodnom ekoškolom. Status je izboren pod motom Voda izvor života – škola kao izvor znanja.

Related Post

STRUČNI SKUP UČITELJA

Autor - 28/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 27. kolovoza 2013. – Bila je to tema danas održanog okruglog stola održanog u gradskoj OŠ „Mato Lovrak“…