594 0

NOVA GRADIŠKA 18. listopada 2011. – Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević predvodio je u nedjelju misno slavlje i blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Terezije Avilske. U koncelebraciji su sudjelovali velečasni Jozo Jurić, kapelan Josip

Marić, biskupov tajnik i četiri bogoslova. 

Temeljni kamen za crkvu sv. Terezije Avilske postavljen je 15. lipnja 1756. godine. Uz financijsku pomoć carice Marije Terezije gradnja je trajala do 1763. godine. Sve do 1829. godine, kada je sagrađena crkva sv. Stjepana, bila je župan crkva. Najstariji je spomenik vjere u Novoj Gradiški, kulturno dobro i prepoznatljiv simbol grada. Temeljita obnova započela je 1994. godine uz potporu Ministarstva kulture, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije i župljana. Završila je 2010. godine nakon opsežnih istraživačkih, građevinskih, restauratorsko – konzervatorskih radova. Treba dodati da su restaurirane orgulje, pa je crkva postala značajno mjesto u gradu za brojna kulturna događanja, koncerte i izložbe.

Svima koji su doprinijeli da se crkva obnovi zahvalio se je velečasni Perica Matanović. Posebnu zahvalu i dar dobio je biskup Škvorčeviću za doprinos i zauzimanju za obnovu ove crkve. Darovan je umjetničkom slikom Mladena Funesa.

– Postoji jedna povijest gradnji zidova, zdanja, crkava, ali i snažna i velika povijest duhovne izgradnje ljudi u ovim kamenim ili od cigala crkvama.Želimo na svoj način svu tu povijest sabrati u ovom trenutku i Bogu zahvaliti što nas nije napustio nego nam je i po zagovoru sv. Terezije bio blizu i po njezinom uzoru nas neprestano poticao da imamo hrabrosti ići putem dobra u povezanosti s Bogom vjerujući da je on jedini naš smisao, jedina svrha našeg postojanja…

Hvala ti Bože i za onu politiku koja je znala da ljudima u Novoj Gradiški treba crkva prije skoro 250 godina. Carica Marija Terezija pokušala je omogućiti ljudima ovog našeg kraja da žive dostojno upravo gradnjom crkve jer ona je bila duhovni centar. Nije carica u svim političkim potezima bila vrsna. Razumjela je da politika treba služiti i duhovnom dobru, cjelovitom čovjekovom biću, a to je nešto što ni danas ne znaju svi političari. Isto ljudsko srce treba Boga i kroz povijest i sada. I sadašnji naši teški trenutci, teške obiteljske i narodne situacije nisu izgubljene – kazao je u propovijedi biskup Škvorčević.

Ovo svečano misno slavlje uveličao je župni zbor pod ravnanjem Julijane Žirovčić i časna sestra Blanka koja je bila za orguljama. Poslije mise pred crkvom su, uz tamburaše, zaplesali i zapjevali članovi folklorne sekcije Matice umirovljenika Nova Gradiška. Zamjenica gradonačelnika Ljepša Rakas – Vujčić poslije mise je župniku Perici Matanoviću, u ime Grada uručila 50.000 kuna.

U crkvi. sv. Terezije jedan puta mjesečno služiti svete mise, a i ubuduće će biti atraktivno mjesto za kulturna događanja.

 

Related Post