ČAVO U LIJESU NOVOGRADIŠKIH TRGOVACA

3239 0

Nakon zaključenja stečaja nad MERCISOM  u dokumentaciji za Državni arhiv naći će se i nepodmirena potraživanja njegovih radnika

 

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA,  19.  listopada 2017. – Trgovački sud u Osijeku Stalna služba u Slavonskom Brodu  zaključio je stečajni postupak nad MERCISOM d.d.., a po pravomoćnosti rješenja  ta će se tvrtka brisati iz  sudskog registra.

Čavao je to u lijes  novogradiških trgovaca i djelatnosti  koja je godinama  bila  značajna gospodarska grana. Godinama su Trgopromet, a potom i Mercis  opskrbljivali građane  novogradiškog kraja robama široke potrošnje. Krah je počeo tijekom Domovinskog rata, kada je to  poduzeće  sve svoje resurse stavilo u obranu tada Općine Nova Gradiška i  ostalo bez  opljačkane robe iz prodavaonica u okupiranom, okučanskom kraju. Šteta im nije nikada bila namirena, a došla je i ozbiljna konkurencija  sa globalnog  trgovačkog tržišta u obliku  stranih trgovačkih lanaca.

Tvrtka je otišla u stečaj 2002. godine, koji se,  kako to praksa nalaže, toliko odužio, da danas  za  mlađe stanovnike Nove Gradiške nije   vijest da se s liste gospodarstva briše nešto što za njih  već godinama  ne postoji.

U stečaju je, kako to biva, prodavana  imovina stečajnog dužnika da bi se namirili,   barem dijelom, svi  kojima je Mercis ostao dužan.

Na završnom ročištu stečajni upravitelj izvijestio je sud da je okončana završna dioba te da je od ukupno unovčene stečajne mase u iznosu od 9.976.594,43 kn namireni razlučni vjerovnici u ukupnom iznosu 4.275.848,80 kn, da su u cijelosti isplaćene ostale obveze stečajne mase u iznosu od 203.527,58 kn, da su u cijelosti isplaćeni troškovi stečajnog postupka po prijavljenim tražbinama u iznosu od 3.154.357,67 kn, da su isplaćeni vodni doprinosi, komunalna naknada i spomenička renta u iznosu od 1.344.926,16 kn, te da je isplaćena nagrada stečajnom upravitelju i nagrada odboru vjerovnika 286.755,69 kn.

Od ukupno priznatih tražbina prvog višeg isplatnog reda u iznosu 2.540.291,45 kn isplaćeno 27% priznatih tražbina ili 711.178,53 kn.

Među onima kojima je Mecis ostao dužan su  njegovi radnici koji su uspjeli namiriti  tek 50 posto  svojih potraživanja za plaće i ostala  primanja iz radnog odnosa.

Budući da je  zatvoren račun i predani svi potrebni financijski izvještaji Poreznoj upravi,  u pripremljenoj  dokumentacija za Državni arhiv naći će se  i radnička  potraživanja.

 

 

Related Post

ŽUPANIJA

Autor - 29/02/2012 0
SLAVONSKI BROD, 29.veljače 2012. – U cilju zajedničkog poslovnog nastupanja u projektima proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište u utorak…