LAG „ZAPADNA SLAVONIJA“: Predstavljen projekt „Želim Napredovati Aktivno“

2531 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 14. veljače 2018. – LAG „Zapadna Slavonija“ danas je kao nositelj programa predstavio projekt „Želim Napredovati Aktivno“ vrijedan 8,4 milijuna kuna. Veoma je značajan za 54 žene sa područja općina Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci i Cernik koje će se zaposliti na rok od dvije godine. Sva su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Projekt se provodi od 8. siječnja 2018. do 7. srpnja 2020. godine. LAG „Zapadna Slavonija“ natječaj će raspisati 1. ožujka, a žene će početi raditi 4. travnja.

Kako je uvodno kazala Marijana Vidić-Poleto, voditeljica LAG-a, partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i općine Cernik, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Posrednička tijela su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Projekt je predstavila njegova voditeljica Ernestina Straga-Šašić istaknuvši kako će omogućiti zapošljavanje 54 žene starije od 50 godina, koje su s područja općina partnera. Na taj će se način ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti, te ujedno potaknuti socijalna uključenost jer će se njihovim radom povećati razina kvaliteta života 270 krajnjih korisnika koji su u nepovoljnom položaju. Uz to će 40 žena dobiti mogućnost edukacije i stjecanja novih kompetencija kroz programe obrazovanja.

Uz Branka Medunića, ravnatelja Centra za socijalnu skrb i Krešimira Maroševića predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na uvodnoj konferenciji projekta „Želim Napredovati Aktivno“ nazočni su bili Aca Vidaković, Velimir Paušić, Pavo Klarić i Vitomir Žakić, načelnici općina Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Cernik.

Partneri u ovom projektu nisu krili zadovoljstvo, posebno općinski načelnici koji su istaknuli velik značaj koji projekt ima za njihovu lokalnu zajednicu, za zapošljavanje žena koje se teško mogu zaposliti, ali i za ljude starije dobi i samačka domaćinstva kojima će dobro doći razni oblici pomoći i skrbi koje će im žene pružati. Istaknuli su zadovoljstvo što je LAG „Zapadna Slavonija“ nositelj ovog projekta.

-Kao predsjedniku Skupštine LAG-a i načelniku općine s dvostruko mi je drago radi ovog projekta. Prvo što se LAG promovira, jer je bilo dosta skeptičnosti prema njemu. LAG je krenuo pozitivnim smjerovima i nije ovo jedini program koji će biti u narednom periodu. Želimo s tim dokazati opravdanost LAG-a. Općina Cernik će zaposliti 9 žena i jednog koordinatora. Moram reći da su ljudi skeptični i ne žele nepoznate primati po kućama dok se malo ne naviknu. Imamo 47 korisnika, pretežno starijih, nemoćnih i bolesnih ljudi. Mi ćemo se potruditi da uz koordinatora taj posao bude na zavidnom nivou – kaže Vitomir Žakić, predsjednik skupštine LAG-a i načelnik Općine Cernik.

Related Post