Novi PDV

1210 0

»Očekujemo da se u Hrvatskoj počnu primjenjivati i neki dobri europski zakoni, te da se uvede diferencirana stopa PDV-a na hranu. Smatramo da bi se trebala kretati između pet i deset posto«, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

 

Anita BENIĆ / Vjesnik

 

NOVA GRADIŠKA, 28. prosinca 2011. – Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Darko Grivičić upozorio je danas da će se najavljenim povećanjem PDV-a narušiti ionako loš standard građana, posebice onih koji već imaju najmanje. »Očekujemo da se u Hrvatskoj počnu primjenjivati i neki dobri europski zakoni, te da se uvede diferencirana stopa PDV-a na hranu. Smatramo da bi se trebala kretati između pet i deset posto«, rekao je Grivičić.

 

Jesenska je sjetva obavljena bez ikakvih poticaja, nastavio je. Ministarstvo mora napraviti napor i poticaje isplatiti prije početka proljetne sjetve. Svjesni smo da 2,5 milijarde kune za poticaje nije malo novca, ali on pripada poljoprivrednicima i hrvatskom selu, a bez poticaja domaća poljoprivreda i selo ne mogu funkcionirati, poručio je s konferencije za novinare, dodajući da zbog teške situacije u poljoprivredi Hrvatska poljoprivredna komora traži žuran sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

 

Grivičić je podsjetio da je zadnje poticaje država isplatila u veljači i to za proizvodnju iz 2010. godine. Poljoprivrednici očekuju isplatu dijela poticaja do kraja veljače, a kao krajnji rok isplate poticaja za ovogodišnju proizvodnju u HPK ističu 30. lipanj iduće godine. Predsjednik HPK je dobrim ocijenio potez ministra Jakovine o izmjeni pravilnika koji je omogućio da i mali proizvođači izvan Zagrebačke županije prodaju svoje proizvode na tržnici Dolac, kao i najavu obračuna s onima koji kradu poticaje.

Related Post

Fotonaponska elektrana BIOSOL

Autor - 01/09/2021 0
Izgradnjom  fotonaponske elektrane Grad Nova Gradiška proizvodit će  električnu energiju iz obnovljivih  izvora  te umanjiti troškove iste u objektima  društvene…