POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI: Najbolje pokladne skupine su “Kišni oblaci” i „Posavske žabe“ iz Laza

4240 0

Najveselija pokladna skupina su bili “Mickey i Minie Mouse” KUD-a Rešetari. Najboljom ženskom maskom proglašena su “Dva igrača malo jača”, a najboljom muškom maskom “Instruktor jahanja za žene”

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Poklade, maŠkare, mesopust, poklad, bušari, šafingari, fašnik, pust, karneval… Sve su to nazivi za razdoblje nakon Nove godine, do Čiste srijede ili Pepelnice.U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo.

Tako je već više od 150 godina i u novogradiškoj Maloj u kojoj čuvaju tradiciju mačkara. Ove godine po prvi puta u subotu 10. veljače maskirane dječje grupe i odrasli činili su jednu pokladnu povorku.

Kod mjesnog doma u Maloj predstavnici KUD-a Mala dočekali su velike mačkare osvježenjem i naravno glazbom, slavonskom i pokladnom, uz pune buke, kako to i dolikuje ovom običaju.

Poslije predaje ključeva Grada mačkarama, a učinio je to aktualni gradonačelnik Vinko Grgić pokladnome gradonačelniku, Gradska glazba, “veliki meštar i njegova dama”, koji su stigli iz EU ravnati pokladama te pokladni gradonačelnik, poveli su pokladnu povorku prema središnjem gradskom trgu. U povorci su bile maskirane skupine iz Laza-“Posavske žabe” i “Kišni oblaci”, “Mickey i Minie Mous”- skupina mladih KUD-a Rešetari, Karnevalska udruga “Max” NG koja nam je stigla s “Divljeg zapada” te predstavnici KUD-a Mala koji su ulicama grada provezli pokladnu lutku u, za to, posebno pripremljenim kolima.

Sastala se pokladna povorka s dječjim mačkarama, vrtićancima “Maslačka” i “Radosti”, učenicima od 1-4. razreda obje gradske osnovne škole Ljudevita Gaja i “Mato Lovrak”, a pridružili su se i maskirani članovi Folklornog ansambla mladih NG, djeca HKUU “Trenk”, kao i djeca KUD-a Drežnik. U raznovrsne, maštovite, šarene likove uloženo je jako puno truda, strpljenja i rada odgojiteljica, učiteljica, roditelja, volonterki DND-a NG i djece, a i ove godine je suradnja Društva naša djeca, gradskih osnovnih škola, Dječjeg vrtića, kao i spomenutih folklornih društava urodila ljepotom i radošću, koju su djeca donijela i predstavljajući se na gradskoj pozornici. Pozdravne riječi svima je uputio gradonačelnik Vinko Grgić, a potom i Verica Lukačević, predsjednica DND-a NG, koja je ujedno zahvalila svima koji su i ove godine sudjelovali u pripremi i realizaciji poklada, posebno onih “malih”.Program su uspješno vodile Melani Posavčević, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća i Iva Češći, članica Dječjeg gradskog vijeća, a obje i članice Dječjeg foruma.

Potom je uslijedilo i predstavljanje pokladnih skupina odraslih, a sve je pozorno pratila Prosudbena komisija: “meštar i njegova dama iz EU” , pokladni gradonačelnik,Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti grada NG i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika. U konačnici donijeli su slijedeću odluku: Prvo mjesto za najbolje maskiranu skupinu osvojili su “Kišni oblaci” iz Laza, a za nagradu dobili janje, drugo mjesto pripalo je “Posavskim žabama” iz Laza, a nagrada je pečenica. Najveselijom pokladnom skupinom proglašeni su “Mickey i Minie Mouse” KUD-a Rešetari. Za nagradu su dobili 15 pizza u Soho baru. Pojedinačno za najbolju žensku masku proglašena su “Dva igrača malo jača”-dvije korpulentnije dame na biciklima u vrlo živopisnim maskama. A za najbolju mušku masku nagradu je osvojio osebujan “instruktor jahanja za žene”. Nagrade za pojedinačnu mušku i žensku masku su večera za dvije osobe na Valentinovo u Hotelu “Kralj Tomislav”.

Rezultate je u Društvenom domu najboljima “obznanila” Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika te uručila nagrade. Svima koji su željeli kao i pokladnim skupinama osigurana je okrjepa-topli grah i sendviči kao i napitci, kojima su se počastili, a potom i zapjevali i zaplesali uz “La boem” u novogradiškom Društvenom domu “Sokol”.

“Majstor od graha”, kako su nam rekli Malčani bio je Anta- krečar iz Male, a grah je zaista bio za prste polizati.

Pokladne dane u Novoj Gradiški organizirali su Grad i Turistička zajednica, a kao i svake godine završit će u Maloj u utorak kada je najavljeno okupljanje pokladne povorke u 15 sati kod Doma, potom slijedi, kao i uvijek, orginalan program ispraćaja pokladne lutke koju će spaliti za sve nedaće i teškoće u protekloj godini. Ovim putem poziv svima da svakako budu i dolaskom sudionici završnog pokladnog dana u Maloj, a navečer se dobro zabave, zapjevaju i zaplešu s domaćinima.

Svakako valja napomenuti kako su se za pokladni glazbeni ugođaj pobrinuli kod Doma u Maloj Momir Divjak, a na Trgu kralja Tomislava Željko Ivanišević i Srećko Žemba, koji su potakli maskirane skupine i posjetitelje i da zaplešu slavonsko kolo.

Related Post

POLICIJA SAVJETUJE

Autor - 17/07/2015 0
SLAVONSKI BROD – Zbog ljetnih temperatura građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima ili…