POLJOPRIVREDNI PROIZVODI – UZ CERTIFIKACIJSKE NORME DO POVJERENJA KUPACA

1125 0

SLAVONSKI BROD, 12. siječnja 2011. – U nazočnosti Davora

Vlaovića, zamjenika župana Brodsko-posavske županije, predstavnika stručnih institucija i agencija u poljoprivrednoj proizvodnji održan je sastanak o certifikacijskoj normi GLOBALGAP koju su predstavili Đuro Tunjić, direktor TÜV Croatia d.o.o. Slavonski Brod i Mirela Jambreković, voditeljica FOOD Sektora. Uvodno o osnivanju i tradiciji preko 140 godina, aktivnostima i djelovanju tvrtke kao neovisnom inspekcijskom tijelu osnovane na inicijativu i od strane industrije, govorio je direktor Đuro Tunjić, te dodao da su svojim aktivnostima najviše prisutni na tržištu Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijele regije (Slovenija, Srbija i Kosovo).

 

Prezentaciju je održala voditeljica Mirela Jambreković govorila je o certifikacijskim normama naglasivši da je najraširenija norma poljoprivrednih proizvoda do 2007. godine bila Eurogap iz koje je nastala GLOBALGAP kao globalni partner na putu stvaranja održive poljoprivrede.

 

GLOBALGAP je norma prema kojoj se provodi certifikacija integrirane poljoprivredne proizvodnje. Cilj implementacije je jačanje povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda, smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji kao i životinja u uzgoju. Danas se certifikacija proizvoda, odnosno proizvodnje prema GLOBALGAP normi pojavljuje kao jedan od zahtjeva trgovačkih lanaca usmjeren prema dobavljačima poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno voća i povrća, rekla je između ostaloga gđa. Jambreković.

 

U 2010. godini u Svijetu sustav GLOBALGAP obuhvatio je 102.300 certificiranih proizvoda od kojih 84 u Republici Hrvatskoj. Informacije o sustavu GLOBALGAP koji provodi tvrtka TÜV Croatia d.o.o. Slavonski mogu se dobiti i putem interneta: www.tuv-croatia.hr

bpz.hr 

Related Post