RATARI U PROBLEMIMA: Kada ševa zapjeva vidjeti ćemo kakva će biti proljetna sjetva – kaže Josip Čaić

1125 0

Ministarstvo poljoprivrede je  4. veljače  uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt prijedloga Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za provedbu proljetne sjetve

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. veljače  2022. –  Povećale su se cijene  prehrambenih  i drugih proizvoda  iz potrošačke košarice,  a najavljuje se  daljnji  rast cijena mlijeka i mesa što  će  dodatno opteretiti  kućne budžete  građana s niskim primanjima koji su  već sada  prisiljeni reducirati  svoje potrebe. 

U neprilici su i poljoprivrednici  jer ih očekuje skupa i proljetna sjetva, govori se o 50 do 60 posto uvećanim troškovima u odnosu na prošlu godinu  do čak 6.000 kuna po hektaru ovisno o kulturama i  mineralnim gnojivima. Toliko novac  neki ni nemaju pa se postavlja pitanje  koliko i kako sijati ovog proljeća. Na muci su  i stočari čija je proizvodnja  nerentabilna jer je porasla  cijena žitarica i stočne hrane. Svim nedaćama treba dodati i  povećanje cijena  energenata. Ministarstvo poljoprivrede  najavljuje potpore ratarima zbog uvećanih troškova sjetve. 

U prodavaonicama koje  prodaju repromaterijal za sjetvu ta sada  nema većeg interesa  ratara. 

Josip Čaić , vlasnik tvrtke  Agroprodukt  iz Vrbja koja se bavi ratarstvom  i proizvodnjom stočne hrane,  kooperacijom i poljoprivrednike opskrbljuje  repromaterijalom,  kaže da se trenutno ne događa ništa. Nitko  ništa ne pita   jer svi čekaju nekakvo  rješenje i neku  potporu koja, kako smatra, neće ništa bitno promijeniti. Dodaje  da su u  povoljnijem položaju oni ratari koji  imaju repromaterijal za sjetvu od prošle godine, a će se  kada ševa zapjeva  vidjeti kakva će biti proljetna sjetva ove godine. 

Ministarstvo poljoprivrede: 80 milijuna kuna potpore za proljetnu sjetvu

 Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 4. veljače 2022. godine uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt prijedloga Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za provedbu proljetne sjetve. Program je vrijedan 80 milijuna kuna, sredstva su osigurana u Državnom proračunu, a procjenjuje se da će broj korisnika ove potpore biti oko 27.000. 

Cilj ovoga Programa je poljoprivrednim ratarskim sektorima koji ulaze u proljetnu sjetu 2022. godine, a posebno su pogođeni porastom cijene gnojiva, osigurati određenu nadoknadu uslijed uvećanih troškova, a kako bi se osigurao ulazak ratarskih proizvođača u proljetnu sjetvu i zadržavanje dosadašnjih razina proizvodnje ratarskih kultura. Program će se provoditi od datuma primitka odluke Europske komisije o odobrenju dodjele državne potpore.
 E-savjetovanje s javnošću traje do 21. veljače 2022.

Related Post