ZA GRAD BEZ OVISNOSTI

2042 0

GRADSKO KOORDINACIJSKO TIJELO: Posljednjih godina smanjen broj ovisnika o drogama, a sve je veća ovisnost mladih o društvenim mrežama, posebno alkoholizmu, koji je prema procjeni premašio problem ovisnosti o drogama i treba

mu posvetiti veću pozornost

 

NOVA GRADIŠKA, 27. lipanj 2013. – Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području grada Nova Gradiška obilježilo je jučer radnom sjednicom Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Sjednica je bila prilika da predsjednica Ljiljana Lukačević, mr. spec. kliničke psihologije da prikaz aktivnosti kojima je koordinacijsko tijelo dalo doprinos u prevenciji svih vrsta ovisnosti u razdoblju 2005. do 2013. godine.

Dugačak je popis aktivnosti kojima je bio cilj informirati i educirati djecu i mlade, a koje su proveli članovi Koordinacijskog tijela, pojedinačno i u suradnji s školama, Policijskom postajom Nova Gradiška, Domom zdravlja Nova Gradiška, Službom psihijatrije Opće bolnice Nova Gradiška, Zavodom za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Gradskom društvom Crvenog križa Nova Gradiška i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška.

 

Zakazali roditelji

 

Putem izložbi, info štandova, glazbenih programa, tribina, okruglih stolova i drugim vidovima edukacije i informiranja aktivnosti Koordinacijskog tijela pokrile su sve dobne populacije, od djece u vrtićima, učenika osnovnih i srednjih škola do roditelja. Upravo za roditelje mr. Ljiljana Lukačević rekla da nedovoljno ozbiljno shvaćaju probleme ovisnosti. Ne odnosi se to samo na zlouporabu droga i alkohola već i na sve prisutnije ovisnosti mladih o društvenim mrežama i kocki. Potvrdio je to i Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, koji kaže da nije problem okupiti djecu i mladež već roditelje koji se ne odazivaju na tribine i druge edukacijske skupove i zanemaruju probleme koje njihova djeca imaju.

Iako je rečeno da je posljednjih godina smanjen broj ovisnika o drogama, upozoreno je na sve veću ovisnost mladih o društvenim mrežama, posebno alkoholizmu, koji je prema procjeni premašio problem ovisnosti o drogama i treba mu posvetiti veću pozornost.

Na središnjem gradskom trgu jučer su bila postavljena i dva info-štanda s promotivnim materijalima „Putokaz za grad zdrave mladeži“ u organizaciji Udruge „Pozitiva“ i Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška.

 

Ukazuju i nastoje riješiti probleme ovisnosti

 

Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška djeluje od studenog 2005. godine. Vrlo kratko prvi mu je predsjednik bio Branko Medunić, a potom je koordinaciju preuzela Ljiljana Lukačević, mr. spec. kliničke psihologije, koja ga i sada vodi.

 

Članovi Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška su:

Ljiljana Lukačević, mr. spec. kliničke psihologije (predsjednica), Bisrka Labavić, dr.med. spec. školske medicine, Zorana Marić, dr.med. spec. Epidemiologije, Igor Ferenčina, dr. med. spec. Psihijatrije, Roberta Šišić, dr. med. spec. obiteljske medicine, Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije, Mira Linjaković, prof. pedagogije, Mirela Brlić-Trnka, prof. pedagogije, Slavica Ordanić-Janošević, prof.pedagogije, Ana Tuličić, prof. pedagogije, Ivica Đeraj, mr. dipl. kriminalist, Franjo Pavlović, ing., Vesna Mihić, dipl. soc. Radnica i Mihaela Đeraj, upravni pravnik. Očekuje se da umjesto Mihaela Đeraja, koji je otišao na službu u Požegu, u Policijskoj postaji Nova Gradiška imenuje novog člana, a i zamjena za Biserku Labnavić koja također više ne radi u Novoj Gradiški.

Naziv Koordinacijskog tijela ograničavao je područje djelovanja na suzbijanje zlouporabe droga iako njegovi članovi provode prevenciju i drugih vrsta ovisnosti među mladima kao što su alkohol, pušenje, ovisnost o internetu, ovisnost o hrani i kockanje. Jednoglasno je stoga usvojen prijedlog o promjeni naziva u Koordinacijsko tijelo “Za grad bez ovisnosti”.

Related Post