DELEGACIJA IZ HRVATSKE POSJETILA MAKEDONIJU

438 0

U povodu potpisanog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između općine Rešetari u Republici Hrvatskoj i općine Ilinden u Republici Makedoniji u okviru nadležnosti jedinica lokalne samouprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, znanost

i istraživanje, informatika, turizam i druga područja od međusobnog interesa. delegacija iz Hrvatske posjetila je općinu Ilinden, prigradsko naselje grada Skopja.

 

Autor: Mr.sc.Ljerka Totch Naumova

 

Delegacija iz Hrvatske u sustavu: mr.sc.Marin Knezović ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Diana Mašala Perković, pravna savjetnica HMI, te predstavnici općine Rešetari načelnik Zlatko Aga, Predsjednica Vijeća Milka Perković, Ivan De Villa, predsjednik KLD „ Rešetari“ i profesorica Ivana Prakaturović bila je srdačno primljena od domaćina, gradonačelnika općine Ilinden Žike Stojanovskog i njegovih suradnika.

Za vrijeme boravka od 7- 9 veljače , gosti su posjetili više lokacija u općini Ilinden.Prilikom obilaska upoznali su se s mogućnostima i potencijalima ekonomskog razvoja, posjetili su dio privrednih subjekata, uspješnih tvrtki kako i kapitalne objekte općine.

 

U povodu posjeta delegacije iz Hrvatske, domaćini su organizirali u novo otvorenom predivnom Domu kulture u općini Ilinden , izložbu akademskog slikara, hrvatskih korijena, Dubravka Naumova , naslovljena „Zbogom infinitiv“koja je obišla Paris, Bruxselles, i kulturne manifestacije Skopsko i Ohridsko ljeto koju je otvorila mr.sc. Antoaneta Štefanćic.iz odjela za kulturu grada Skopja.

Osim gostovanja u općini Ilinden hrvatsku delegaciju primio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Makedoniji prof.dr.sc.Zlatko Kramarić i ministrar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu dr.sc.Stjepan Glas.gdje su im gosti poklonili sva izdanja s Rešetaračkih susreta poezije .

S oduševljenjem je prošla i posjeta Katoličkoj Katedrali „Presveto srce Isusovo „s ponekom Molitvom, prijam kod biskupa dr.sc.Kire Stojanova i monsinjora Antuna Cirimotića. i nezaboravnih domaćih hrvatskih specijaliteta koje su časne sestre napravile za goste.

Delegacija iz Hrvatske pokazala je veliko interesiranje za Hrvate koji žive u Makedoniji. Srdačan je bio susret u Zajednici Hrvata gdje se gostima obratio predsjednik ZHRM Ivan Bradić.Susret je protekao u razgovoru s članovima ZHRM o njihovom životu , radu, odradi projekata. Predstavnici iz Rešetara podijelili su poklone i knjige sudionika pjesničkih susreta. Ivan De Villa, tom prigodom, uručio je članici ZHRM Snježani Trojačanec plaketu za dugogodišnju suradnju i uputio pozive pjesnicima za sudjelovanje na Rešetaračkim susretima pjesnika.u mjesecu rujnu.

 

Veliki interes pobudio je susret gostiju iz HMI. Mr.sc. Marin Knezović se obratio nazočnima , a pri tome dobio je mnoge pohvale od članova Zajednice za dugogodišnju plodnu suradnju s HMI sa željom za sudjelovanje u projektima koje organizira HMI kao i u zajedničkim projektima.

Zbilja je bilo divno vidjeti koliko radosti Hrvatima iz Skopja su donijeli gosti iz ravne Slavonije i veliku čast nazočnost predstavnika HMI.

U bogatoj agendi koju su pripremili domaćini iz općine Ilinden bio je obilazak znamenitosti grada Skopja, među kojima i nezaboravni posjet Spomen kući Majke Terezije.

 

Related Post

Osnovna škola „Vladimir Nazor”

Autor - 06/12/2011 0
U okviru roditeljskih sastanaka, održanih početkom prosinca, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor” u Adžamovcima, Marija Petričević, organizirala je 1. 12.…

ODRŽANA SKUPŠTINA KLD REŠETARI

Autor - 31/01/2016 0
REŠETARI, 31. siječanj 2016. – Na redovnoj izvještajnoj godišnjoj Skupštini Književno-likovnog društva Rešetari njegovi su članovi imali razloga iskazati zadovoljstvo…

Asfaltirane ulice u Gunjavcima

Autor - 17/12/2017 0
GUNJAVCI – Po završetku radova komunalne infrastrukture, kanalizacije i priključaka odvodnje i vodoopskrbe u naselju Gunjavci, u potpunosti su novim…