Hrvatski startup Daytona prikupio dva milijuna dolara u pre-seed rundi investiranja

220 0

Zvijezde domaće tehnološke scene prepoznale platformu koja poboljšava developerska okruženja 

 

Split, 2023Daytona, hrvatski startup koji pruža rješenje za poboljšanje developerskog okruženja tzv. Development Environment Management, osigurao je dva milijuna dolara investicija u najranijoj, pre-seed rundi financiranja. Ova investicija znatno premašuje inicijalna očekivanja Daytoninog tima, što je rezultat povjerenja istaknutih imena u sektoru developerskih alata, među kojima su i lideri hrvatske tech zajednice koji su investirali u novi domaći startup. 

Daytoninu viziju developerskog okruženja prepoznali su suosnivač Infinuma Tomislav Car, suosnivači Microblinka Izet Ždralović i Jurica Cerovec, osnivač Devota, Martin Morava, suosnivač Nanobita, Alan Sumina, osnivač Photomatha, Damir Sabol i osnivač Fivea, Luka Abrus. Zvijezde domaće IT industrije pridružili su se time kao anđeoski investitori nizu međunarodnih kompanija i pojedinaca koji su podržali Daytonu o ovoj ranoj fazi investicija, među kojima su i investicijski fondovi Silicon Gardens, Tiny.vc i 500 Emerging Europe.  

“Drago mi je da možemo podržati viziju Daytone u stvaranju standardiziranih developerskih okruženja. Godine iskustva cijelog Daytona teama na ovom području, upornost i motivacija, jedinstveno ih pozicioniraju da riješe izazove s kojima se susreću programeri svaki dan.” rekao je Tomislav Car osnivač Infinum Venturesa.

 

Misija je postati industrijski standard 

Iza Daytone stoji tim iskusnih veterana programiranja u cloudu. Ivan Burazin, Vedran Jukić i Goran Draganić započeli su svoj put 2009. godine projektom PHPanywhere, koji je s vremenom prerastao u Codeanywhere. Tijekom 14 godina u području programiranja u cloudu, osnivači Daytone stekli su jedinstven uvid u korisničke potrebe i izazove, što im je omogućilo razvoj traženog developerskog alata kakav još ne postoji na tržištu. 

”Ova investicija pomaže nam u ostvarivanju naše misije da postanemo industrijski standard u upravljanju developerskim okruženjima, počevši od velikih korporacija odnosno ‘enterprise’ sektora. Snažna podrška pojedinaca i institucija s dubokim korijenjem u industriji developerskih alata nije samo potvrda, nego i veliki zajednički korak prema transformaciji developerskih okruženja”, objašnjava Ivan Burazin, suosnivač i CEO Daytone.

Sa sjedištem u New Yorku, Daytona danas broji 11 zaposlenika u Europi i SAD-u, a prikupljene investicije iskoristit će za novi iskorak u poslovanju. 

Sredstva iz ove runde financiranja usmjerit će se u ubrzavanje razvoja, nova zapošljavanja u Daytoni i intenziviranje proboja na tržište, posebno među velike organizacije gdje su vlastita, samostalna developerska okruženja prioritet” – zaključuje Burazin. 

 

Klijenti su banke, osiguranja, vojna industrija

Daytona je platforma koja pojednostavljuje stvaranje standardnih i sigurnih developerskih okruženja, automatizira postavljanje okruženja na novim granama projekta, te olakšava dijeljenje okruženja između članova tima. Daytona je kompatibilna s bilo kojim developerskim okruženjem (IDE) i davateljem verzioniranja koda (GIT), pridržavajući se pritom industrijskih standarda poput Dev Containera. Funkcionira slično kao GitHubov Codespaces alat, ali s dodatnom prednosti što se integrira s postojećom infrastrukturom organizacije, stavljajući pritom naglasak na napredne sigurnosne značajke, zbog čega kompanije više ne moraju trošiti vrijeme i resurse na izradu vlastitih developerskih okruženja.

Upravo su zbog fleksibilnosti, sigurnosti te optimizacije rada Daytonu već prepoznali i prvi kupci, među kojima su kompanije s liste Fortune 500, a klijenti dolaze iz bankarskog sektora, osiguranja, vojne industrije te svih drugih reguliranih industrija. 

Više informacija o Daytoni, te kako se priključiti listi čekanja možete pronaći ovdje

O Daytoni 

Daytona je platforma za upravljanje razvojnim okruženjima na vlastitom sustavu, sa sjedištem u New Yorku, ali potpuno distribuirana globalno. Daytona pojednostavljuje proces stvaranja standardnih i sigurnih okruženja, automatizira postavljanje okruženja na granama projekta te omogućuje dijeljenje okruženja. Također, Daytona se integrira s IDE i Git pružateljima usluga, pridržavajući se DevContainer standarda. Daytona funkcionira kao GitHub Codespaces koji velike korporacije mogu postaviti na vlastitoj infrastrukturi. Kompanija je privukla dva milijuna dolara investcija u pre-seed rundi od istaknutih Dev Tools investitora, 500 Globala i drugih.

Related Post