KOSOR U STAROJ GRADIŠKI (2)

680 0

UPOZNALA SE S OBNOVOM SPOMENIKA KULTURE I PROBLEMOM DRŽAVNIH STANOVA KOJI ČEKAJU NA OBNOVU

STARA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2011. – Boravak u Staroj Gradiški u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima premijerka Jadranka Kosor iskoristila je

jučer i kao prigodu da prošeta mjestom i od općinskog načelnika Velimira Paušića dobije informacije o stanju u toj pograničnoj općini i nastojanjima da se unaprijedi život stanovništva i sačuvaju vrijedni kulturni spomenici koji su fazi propadanja, a u čiju se zaštitu uključilo Ministarstvo kulture. S premijerkom su bili ministar kulture Jasen Mesić i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, ministri Goran Jandroković i Davor Božinović te saborski zastupnici Suzana Bilić Vardić, Šima Đurđević i Mato Bilonjić.

– Premijerka se željela prošetati do Kule, s kojom upravlja Spomen područja Jasenovac, i vidjeti u kakvom je stanju. S Ministarstvo kulture surađujemo već tri godine, ne samo na obnovi spomenika kulture s kojima upravlja Spomen područje već i spomenicima u našem vlasništvu. Ministarstvo je ove godine osiguralo dva milijuna kuna. Projekti s Ministarstvom kulture se nastavljaju.

Očekujemo ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za zgradu kod autobusnog stajališta, a koliko znam i Spomen područje Jasenovac je pred raspisivanjem natječaja iduće godine za lokacijsku i građevinsku dozvolu za Kulu – kaže načelnik Velimir Paušić.

Što se tiče problema u Staroj Gradiški dodaje da se najviše razgovaralo o rješavanju stambenog zbrinjavanja i stanova koji su još uvijek u vlasništvu RH i koje treba obnoviti. U Staroj Gradiški smatraju da ih država treba darovati općini. Razgovaralo se, također, o izgradnji policijske postaje u Staroj Gradiški.

Premijerka Kosor rekla je da će pomoći da se realiziraju projekti koji se provode u cilju unapređenja života stanovništva u općini i projekte na zaštiti i obnovi spomenika kulture.

Treba dodati da Općina Stara Gradiška godinama daje velik doprinos u odavanju dužnog pijeteta svim žrtvama starogradiškog kazamata. U drugom svjetskom ratu zatvor je bio ustaški logor, poslije 2. svjetskog rata postao je zatvor u kome su zatočeni protivnici komunističkog režima, a u vrijeme Domovinskog rata u njemu su bili zatočeni hrvatski branitelji i civili hrvatske nacionalnosti koji su ostali na okupiranom području.

Related Post