MAHATMA GANDHI: Godišnjica rođenja globalne ikone mira i nenasilja

407 0

ZAGREB – U organizaciji Veleposlanstva Indije u RH je održana zaključna ceremonija s kojom je obilježen kraj jednogodišnje manifestacije pod nazivom “150. godišnjica rođenja MahatmeGandhija”. Ceremonija je održana u parku Bundek uz prisustvo predstavnika Ministarstva vanjskih I europskih poslova RepublikeHrvatske.
Tijekom ceremonije veleposlanik Indije u RH Raj Kumar Srivastava citirao je univerzalne I bezvremenske koncepte koje je propovijedao Mahatma Gandhi. Također je spomenuo hrvatske ličnosti na koje je utjecao, uključujući StjepanaRadića.
Dražen Margeta, načelnik Sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju I Oceaniju u MVEP u svojem govoru istaknuo snažan utjecaj Gandhijeve filozofije nenasilja na današnji svijet,citirajući njegovu poznatu izreku – “oko za oko će na samome kraju samo oslijepiti cijeli svijet”.
Osim navedenoga, na ceremoniji se obilježila i 1. godišnjica od svečanog otkrivanja biste Mahatme Gandhija koju je prilikom svog prvog posjeta u ožujku 2019. godine, Hrvatskoj darovao predsjednik Republike Indije, Nj.Eks.gospodin Ram Nath Kovind.

 

Grafička projekcija Mahatma Gandhija na fontanama ispred NSK-a

Također, kao dio komemoracije u čast Mahatma Gandhiju na fontanama ispred NSK će se tijekom večeri (od 19h-23h) projicirati grafički sadržaj u nacionalnim bojama Indije (zelena, bijela, narančasta). S obziromna to da se 2. listopada obilježava godišnjica rođenja Mahatme Gandhija, navedeni datum je izvrsna prilika da se Hrvatska javnost kroz niz različitih sadržaja još bolje upozna s likom i djelom globalne ikone mira i nenasilja- Mahatme Gandhija.

 

Više informacija o Mahatma Gandhiju možete pronać ina:gandhi.gov.in

Related Post