NAPAD NA DR. DANIJELA TADIĆA, LIJEČNIKA HITNE MEDICINSKE POMOĆI

2206 0

NOVA GRADIŠKA, 23. rujna 2011. – Danas u 7,10 sati ispred Hitne medicinske pomoći fizički je napadnut dr. Danijel Tadić. Napao ga je muškarca koji je nepropisno parkirao automobil onemogućivši promet vozilima hitne medicinske pomoći i drugim vozilima. Dr. Tadić je dobio šamar, a daljnje napade spriječili su djelatnici Hitne medicinske pomoći.

 

Pozvana je i policija koja će identificirati napadača koji je napustio mjesto događaja. Dr. Tadić nije danas mogao obavljati posao na koji je došao, napad na njega otvara vrlo ozbiljnu temu napada na liječnike, verbalne i fizičke.

– Gospodin koji me je napao parkirao je automobil ispred hitne pomoći čekajući suprugu koja je dolazila s posla u Bolnici. Prilazio sam hitnoj pomoći, ispred mene je bio još jedan automobil kolji nije mogao od njega naprijed, a ni do mana natrag. Vratio sam se i prišao s druge strane. Počeo je vikati na mene i rekao da maknem vozilo. Odgovorio sam da je već 7,10 sati i da kasnim na posao, a ako mu se žuri neka se vrati odakle je došao. Ušao sam unutra i ostaviti stvari. Došla je dr. Roberta Šišić i rekla mi da zovem policiju jer mi je udario nogom u auto. Izašao sam van i pitao da ili mi je udario auto, nakon čega me počeo naguravat i udario mi šamar. Tražio sam da dođe policija nakon čega je otišao vozeći automobilom unatrag. – priča o događaju dr. Danijel Tadić.

Dr. Tadić obrazlaže zašto želi da ovaj slučaj ode u javnost.

– Ono zbog čega sam zainteresiran da ova priča ode u javnost je zbog toga što se ne radi o jedinom takvom slučaju. Radi se o tome da može doći bilo tko i napasti liječnike. On je došao i zapriječio prolaz na ugibalištu čekajući suprugu i usudio se mene napasti jer dolazim na posao. Ne znam kako nastaviti obavljati ovaj posao jer u svakom potencijalnom pacijentu mogu vidjeti jednog takvog nasilnika. Bez ikakve sam zaštite jer dok policija dođe on sa mnom može obrisati pod. Nisu to izolirani incidenti već je to u ovom trenutku postala predvidiva situacija, a ništa se ne poduzima u zaštiti liječnika. Nisam mogao nastaviti raditi smjenu. Morao sam uzeti bolovanje i praktički stvoriti problem u ustanovi jer nas je ionako malo. I ja sam osobno na gubitku. Jedna takva osoba dovodi do hrpe komplikacija u funkcioniranju jedne ustanove, a sve to nekažnjeno.

Ono što me najviše frustrira u svemu tome je pravna država. Kada je policija tražila od Općinskog državnog kako da postupi dobili su odgovor da je udaranje automobila nogom za kaznenu prijavu, a napad na mene prekršaj.

Ja sam bio na poslu, u uniformi sam kada me fizički napada, a Državno odvjetništvo daje uputu da se to kvalificira kao nasilničko ponašanje. Znam kako treba prolaziti ispod maksimirskog stadiona i mogu se maknuti, a na poslu sam prisiljen bit. Znači ja moram trpjet i danas mogu imati takvih deset prekršajnih nastupa.

Pokrenut ću građansku parnicu. Ono što mi je uvredljivo u ovom slučaju je kvalifikacija Državnog općinskog odvjetništva. Umjesto da ga goni po službenoj dužnosti, ono napad na mene kvalificira kao prekršaj. To je ono što me najviše vrijeđa.

Nije mi glava spala što se ovog slučaja tiče, ali se postavlja pitanje hoće li sutra jedan takav nasilnik ponovo doći. Zato se pitam treba li se medicinska struka okvalificirati kao visoko rizična, kao nešto u rangu interventnog policajca, ako već svatko može na nas navaljivat. Obratit ću se ustanovi u kojoj radim, Liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva jer je nezaštićeni položaj liječnika neprihvatljiv – kaže dr. Danijel Tadić.

Dr. Roberta Šišić također upozorava na nasilje nad liječnicima jer su, kako kaže, često izloženi psovkama, pogrdama, prijetnjama, udaranjima nogama po vratima i šakama po stolu, ali i fizičkim napadima. Verbalne napade, prepiranja i omalovažavanja doživio je velik broj liječnika koji nakon toga moraju nastaviti normalan rad kao da se ništa nije dogodilo.

Tema je to kojoj bi trebali progovoriti liječnici, jer pacijent nije baš uvijek u pravu.

 

Related Post

OPSKRBA VODOM

Autor - 12/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 12. studeni 2014. – Jedno od trenutno aktivnih gradilišta značajnih kapitalnih objekata u Novoj Gradiški je izgradnja magistralnog…

KP Slavča

Autor - 25/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 25. siječanj 2011. – Promjene, koje je uvjetovala nova gradska vlast u konsolidaciji Komunalnog poduzeća Slavča, ponajprije su…