NASTAVLJENA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – ISTI RAZMAK, DRUGO ODSTOJANJE

863 0

NOVA GRADIŠKA, 15. ožujak 2011. – Današnji nastavak sjednice Gradskog vijeća prekinute 10. ožujka od strane predsjednika Josipa Mikšića završio je miroljubivo iako je od oporbe bilo, ponajprije od strane Mate Bilonjića (HDZ) dosta prigovora na „gušenje demokracije“, kako je kazao u Gradskom vijeću, utvrdi lokalne demokracije. Nije,

međutim, sve bilo miroljubivo.

 

Zebić osporavao Mikšićeve navode

 

Gradski tajnik Zlatko Zebić na početku sjednice demantirao je sve navode i zahtijeve predsjednika vijeća Josipa Mikšića, koji su bili razlog da, kako je rekao sjednicu porekine ne poštujući poslovnik o radiu Vijeća. Mikšić mu je, ne želeći polemizirati, odgovorio da govori neistine i da bi kao pravnik trebao posvetiti pažnju pravnim pitanjima, a ne biti uporan u tumačenju svojih stavova. Mato Bilonjić je kazao da su pitanja koje postvlja oporba pitanja građana i zapitao o čemu odlučuje Gradsko vijeće ako ih se ignorira, te da ga je nabolje raspustiti. Bilonjić je kazao da nema svrhe u Vijeću nešto predlagati što će biti odbijeno i gradonačelniku postravljati pitanja na koja će Zebić pismeno odgovarati.

 

Radio postaja kost u grlu

 

Sporni radio prijenos, jedan od Mikišćevih zahtjeva na nastavak sjenice, uz nekoliko radio postaja koje u Novoj Gradiški rade i nerade, imaju ili nemaju dozvolu, danas je obavljao Radio „Bljesak“ iz Okučana. Temu novogradiška radijada, koja je postala dominantna tema većeg dijela rasprave, koja je trajala sat i pol, poktrenuo je Mirko Golovrški. Rekao je da nema ništa protiv radio prijenosa, ali da to ne može biti Radio Psunj, na kome je Mikšić čest gost, a koji ima otetu frekvenciju. Mikšić mu je uzvaratio da je njegova opsecija radio i savjetovao mu da je se oslobodi. Za Mikšića je to bila i prilika da kaže kako SDP-eova vlast njega ništa ne pita, pa ga tako nitko nije ništa ni pitala kod osnivanja Gradskog radija Nova Gradiška. Radio Psunj Željka Siladija (SDP), koji je nakladnik Radio Nove Gradiške, sada jedinog radija koji u Novoj Gradiški emitira program, bio je tema više govornika, koji su nešto znali ili nisu znali o legalno ili nelegalo dobivenoj koncesiji.

Radio postaja je bila razlog da se gradski tajnik okomi na predsjenika Vijeća Josipa Mikšića, koji mu je na kraju oduzeo riječ. Mato Bilonjić je Zebićev istup nazvao predavanjem i „demokracijom“ koja vlada u Vijeću, a Anđelko Pojatina kazao Zebiću da je on tehničko osoblje na sjednici Vijeća koji može nešto reći samo kada ga se pita.

 

Uskladili stavove

 

Mirnom kraju sjednice pridonjeli su Mirko Golovrški, koji je zahtijevao da se ovakva rasprava prekine i Franjo Kikić koji je oporbi predložio da predloži točke dnevnog reda za raspravu na Vijeću, a koje će vladajući podržati. Gradonačlenik Josip Vuković je demantirao objede da postoje nekakvi tajni dokumenti i da nema tajnosti u radu gradonačlenika i gradske uptrave, te još jednom istaknuo da je prioritet ove gradske vlasti razvoj gospodarstva i zapošljavanje.

Nakon puze predsjednici klubova vijećnika lako su uskladili stavove za nastavak sjednice. Sjednice će prenositi Radio „Bljesak“, a možda i neka druga radio postaja, raspravljati će se o temama oporbe koji su u interesu grada, neće biti tabu tema, a svi problemi naći će se na dnevnom redu sjednica Vijeća.

Sjednica je nastavljena aktualnim satom, na kojem je gradonačlenik Josip Viković usmeno odgvorio na dva pitanja koja je postavio Anđelko Pojatina. Usvojen je i plan rada Vijeća, a svi prijedlozi, pa i oni oporbeni koji su bili razlog najnovijeg političkog talasanja, su prihvaćeni od gradonačelnika.

 

Predsednik Vijeća Josip Mikšić prekidanjem sjednice Vijeća izazvao je mali politilčki potres u Novoj Gradiški, ali ne i tsunami, kako su neki očekivali, koji će ozbiljnije uzburkati novogradišku politilku scenu. Koliki je uvažavajući efekt Mikšić postigao s koalicijskim partnerom SDP-om treba tek vidjeti. Efekte očekuje i oporba, iako se ne treba zavaravati, HDSSB-e je u koaliciji na vlasti s SDP-om, a HDZ-e s HSS-om u oporbi.

 

Ne znamo samo koja će to novogradiška radio postaja prenositi.

   

Related Post

U NOVU GODINU UZ NOVOROĐENU DJECU

Autor - 01/01/2015 0
Župan Danijel Marušić i gradonačelnik Željko Bigović posjetili i darivali rodilje u novogradiškoj bolnici NOVA GRADIŠKA / SLAVONSKI BROD, 1.…

NAPOKON SE KREĆE

Autor - 26/09/2013 0
Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 120 milijuna kuna koji će u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50, a uz…

HEROJI

Autor - 21/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 21. rujna 2012. – Pripadnici 121. brigade HV-e svečano će obilježili 21. obljetnicu ustroja brigade u subotu 29.…

DOBRE VIJESTI

Autor - 13/09/2012 0
Izgradnju ova dva komunalna objekta financiraju Hrvatske vode, osim 10 posto investicije za izgradnju vodovoda u Ljupini koje će namiriti…