POČAST BRANITELJIMA

704 0

NOVA GRADIŠKA, 30. travanj 2012. – Sjećajući se povijesne težnje stvaranja hrvatske države, prigodom obilježavanja Vojno redarstvene akcije „Bljesak“ i Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, a u spomen svim hrvatskim braniteljima

čiji su životi utkani u temelje nastanka hrvatske države, danas u kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće. Učinilo je to izaslanstvo Grada Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ustanova i političkih stranaka među kojima je bilo i novo vodstvo HDZ-a Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška.

 

Na poziv gradonačelnika Josipa Vukovića minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima, a molitvu je predvodio velečasni Perica Matanović.

 

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

 

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.

 

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom.

 

1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

 

U 20. vijeku se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi maj postao međunarodni praznik socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Related Post

DOMAĆIN NOVA GRADIŠKA

Autor - 22/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2016. – Osme sindikalne sportske igre komunalnih djelatnika Hrvatske održane su 21. svibnja. Domaćin im je…