POTPISANA POVELJA

850 0

NOVA GRADIŠKA, 30. lipanj 2015. – Bilo je među braniteljima u nedjelju u Rešetarima na obilježavanju 24. obljetnice 1. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška puno emocija. Kao rijetko kada bilo je puno ponosa i najava novog

zajedništva među braniteljima. Potvrda tomu treba biti potpisana Povelja o proglašenju 28. lipnja Danom hrvatskih branitelja novogradiškog bojišta. Povelja su potpisali, na temelju odluke udruga proizašlih iz Domovinskog rata, jedinica lokalne samouprave novogradiškog kraja i Brodsko posavska županija.

 

Da se 28. lipanj proglasi Danom hrvatskih branitelja novogradiškog kraja inicijativu je pokrenula Udruga ratnih veterana 121. brigade na čelu s predsjednikom pukovnikom Matom Modrićem.

-Kada sam saznao za tu namjeru i vidio da se nakon toliko godina probudila svijest ludi, bez obzira kakve tko političke ili neke druge interese ima, i uvidjelo da ne možemo nakon toliko godina pričat različite priče o istoj stvari, bio sam radostan. Danas će bit potpisana Povelja o Danu hrvatskih branitelja. Suglasan sam s tim i veseo što će se to dogodit i vjerujem omogućit da bez opterećenja u budućnosti obilježavamo taj najznačajniji dan za dragovoljce i branitelje novogradiškog kraja. Taj dan, 28. lipnja je, htio to netko prihvatiti ili ne, dan kada su legalizirane dragovoljačke ilegalne hrvatske postrojbe. Ne znam da li ima bolji i značajniji dan, i to ne samo u novogradiškoj ratnoj povijesti. Sve postrojbe Zbora narodne garde su legalizirane bez obzira što nismo imali odoru. Znali smo toga dana da smo 3. bojna 108. brigade. Zato sam ponosan na taj dan. Vjerujem da ćemo u budućnosti slavit taj dan, prije svega odajući počast našim poginulim prijateljima, koji su dali najviše, a onda u razgovoru s preživjelim prijateljima sjetit se dana orane Domovine – kazao je brigadir Željko Žgela, zapovjednik 3. bojne 108. brigade koja ustrojem 121. brigade postaje njena 1. bojna, a brigadir Žgela i zapovjednik brigade.

-Zahvaljujem se u ime Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i osobno ime Udruzi veterana 121. brigade na čelu s predsjednikom pukovnikom Matom Modrićem koja je uz potporu Općine Rešetari i načelnika Zlatka Age sve ovo organizirala. Drago mi je što su tu i brigadir Željko Žgela i Ljuboslav Terzić koji zajedno sa mnom pripadaju prvoj generaciji dragovoljaca. Današnji dan je Dan svih branitelja novogradiškog kraja i to je velik uspjeh za sve udruge proistekle iz Domovinskog rata- kazao je pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Zajedništvu branitelja novogradiškog kraja i udruga doprinosi i Grad Nova Gradiška koji, kako je istaknula zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, poštuje žrtve Domovinskog rata i koji je odao dužno poštovanje stradalima spomenikom u centru grada, a dužno i zasluženo poštovanje preživjelim sudionicima Domovinskog rata otvarajući Dom hrvatskih branitelja.

Među novogradiškim braniteljima i udrugama često je iskrilo i do sada bilo dosta prijepora. Ima ih i sada. Proslava obljetnice 1. bojne u Rešetarima bila je do sada jedna od najbolje organiziranih i najmasovnijih, dostojanstvena i vrijedna braniteljske pažnje, kao i javnosti. Za očekivati je da će se prijepori prevladati i u narednim proslavama i obilježavanjima Dana hrvatskih branitelja novogradiškog kraja okupiti svi branitelji bez obzira kojoj su ratnoj postrojbi pripadali i kojoj braniteljskoj udruzi danas pripadaju.

Related Post