PROJEKT SOS-NET PREDSTAVLJEN JAVNOSTI

639 0

NOVA GRADIŠKA / ORAHOVICA – U utorak, 3. veljače 2015. godine u Orahovici je održana Uvodna regionalna konferencija o socijalnim uslugama. Organizator konferencije je Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“

iz Belišća i partnerske organizacije. Konferencija je organizirana u sklopu projekta SOS-NET koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

 

Na konferenciji je sudjelovalo šezdesetak predstavnika ključnih dionika u području socijalnih usluga s područja pet slavonskih županija. Osim o projektu sudionici su dobili informacije o načinu organiziranja i pružanja socijalnih usluga u Australiji kroz prezentaciju gospođe Franci Buljat te o standardima za pružanje socijalnih usluga i deinstitucionalizaciji sustava socijalne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji kroz izlaganja Marije Bajan Prokl, ravnateljice CZSS Virovitica i Zlate Rončević, ravnateljice Doma za psihički bolesne osobe Borova.

Sudionici konferencije imali su prigodu i aktivno sudjelovati u radu kroz panel raspravu u grupama na temu trenutnog stanja na području socijalnih usluga (tko su pružatelji, koje usluge nedostaju, kako komuniciraju dionici). Glavni zaključci rasprave ukazuju da socijalne usluge nisu jednako dostupne svima, da postoje specifične socijalne usluge koje nitko ne pruža ili ih je vrlo malo (organizirani javni prijevoz za osobe s invaliditetom, rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom, rad s počiniteljima nasilja, podrška mladima koji napuštaju ustanove koje su skrbile o njima, a nisu dovoljno samostalni, preventivni programi za djecu i mlade u riziku, škole za roditelje itd.), da komunikacija među dionicima ovisi o ustrajnosti i kontaktima onih koji trebaju pomoć, a ne postoji protokol koji uređuje suradnju te da su dostupna sredstva nedovoljna i dodatno se rasipaju davanjem svakome po malo jer ne postoje jasno definirani prioriteti u okviru programa na svim razinama.

Na konferenciji je najavljeno istraživanje o postojećem stanju u sektoru socijalnih usluga koje će biti provedeno na području pet slavonskih županija putem anketnih upitnika. Rezultati istraživanja trebali bi pomoći u utvrđivanju postojećeg stanja te planiranju budućih usluga, ali i doprinijeti boljoj suradnji među dionicima te učinkovitijem korištenju dostupnih resursa (novca, stručnjaka, objekata, opreme, znanja).

 

Related Post