Sa „Živom zemljom“ 15 godina

479 0

 

NOVA GRADIŠKA, 3. prosinac 2011. – „Živa zemlja“, udruga za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša Nova Gradiška danas je u Hotelu kralj Tomislav obilježila hvale vrijednu obljetnicu. Na izložbi ekoloških proizvoda i starih

sorti jabuka okupili su se ekološki proizvođači iz cijele Hrvatske da proslave petnaestu obljetnicu prve izložbe starih sorti jabuka i desetu obljetnicu od prve izložbe i sajma ekoloških proizvoda održanog u Zagrebu.

 

 

Novogradiščani su imali što vidjeti, ali i kušati proizvode koji znače zdrav život. Proizvođači su, kako kaže Ivo Bašić, čovjek koji s ekološkom poljoprivrednom živi godinama, a sa „Živom zemljom“ 15 godina, imali mogućnost da razgovaraju o svom statusu i opstanku udruge.

– Ovo je treća izložba, odnosno skup ekoloških proizvođača u Hrvatskoj. Udruga „Živa zemlja“ je nacionalna udruga koja osim naših lokalnih interesa zastupa i interese ekoloških proizvođača u cijeloj Hrvatskoj. Danas smo okupili jedan manji broj tih ljudi računajući na okolnosti u kojima danas živimo mogućnosti naše udruge da organizira jedan takav skup.

Bili smo pioniri ekološke proizvodnje i prvi u Hrvatskoj koji su ekološkoj poljoprivredi, posebno u biodinamičkom pristupu i njezinoj metodi, govorili u Hrvatskoj. Neki su tada čak smatrali da hvatamo bijele miševe. Danas je to sve vrlo jednostavno i gleda se što svijet radi.

S nama je danas i gospodin Volfart jedan od najvećih ekoloških vinogradara, koji uz našu pomoć u Zagorju primjenjuje biodinamičku metodu. Došao je da pomogne u prikazivanju našeg nastojanja. To je pokazatelj da Udruga „Živa zemlja“, uz velik broj malih obiteljskih domaćinstava koja ne napuštaju ekologiju uz probleme koji se javljaju kao posljedica nekakvih financijskih kriza u svijetu, ima i velike proizvođače – kaže Ivo Bašić, jedan od osnivača „Žive zemlje“.

Udruga „Živa zemlja“ izdala je malu knjižicu o starim sortama jabuka, koja je izvadak iz knjige, koju će, kako očekuje Ivo Bašić, jednoga dana i izdati. Posvećena je pokojnom profesoru Ivi Dautoviću, jednom od autora da mu se još jednom zahvale na naporima i trudu koji je ulagao u rad „Žive zemlje“.

Ivo Dautović bio je velik zaljubljenik u stare sorte jabuka. Godinama ih je pronalazio, prikupljao i cijepio u svojim voćnjacima. Velik trag ostavio je u OŠ „Vladimir Nazor“ u Adžamovcima. Tamo je svoja iskustva prenosio na učenike kroz izložbe, predavanja te uzgoj jabuka u školskom voćnjaku u Brđanima.

 

Related Post

HRVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 30/03/2016 0
BJELOVAR – Hrvatski ratni veterani drugu izložbu svojih radova ove godine imat će na 19. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu u…

DOKAZANI HUMANITARCI

Autor - 22/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2013. – U još jednoj redovnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi iskazali su se dobrovoljni darovatelji iz…