STUPIO NA SNAGU NOVI ZAKON O PODRUČJIMA I SJEDIŠTIMA SUDOVA

455 0

NOVA GRADIŠKA, 1. travanj 2015. – Danas je na snagu stupio novi Zakon o područjima i sjedištima sudova. S radom prestaju 43 općinska suda, a od 1. srpnja i 39 prekršajnih sudova. Općinski sud u Novoj Gradiški od jučer je Stalna služba

Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

 

 

Prvo pitanje koje se postavlja je hoće li biti otežana ili poboljšana pravna zaštita građana?

 

“Sve ono što se događa u pozadini i što će dovesti do ubrzanja postupaka nije ono što će građani danas vidjeti, ali će osjetiti kroz godinu, dvije ili tri, gdje mi očekujemo dolazak na europski prosjek po dužini trajanja prvostupanjskih postupaka”, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić za HRT.

Građani bi dakle, kaže ministar, trebali imati bržu i učinkovitiju pravnu zaštitu.

 

Drugo pitanje koje Novogradiščani postavljaju je gdje će im se sudovati? Hoće li morati u Slavonski Brod i Požegu, kako se pričalo? Što se mijenja ili ne mijenja novim Zakonom o područjima i sjedištima sudova razgovarali smo s Lidijom Klašnja-Petrović, voditeljicom Stalne službe, dosadašnjo predsjednicom Općinskog suda Nova Gradiška.

 

– Za građane se neće promijeniti gotovo ništa osim radnog prva koje se od 1. travnja isključivo provodi u Slavonskom Brodu. Dakle, tužbe za radne sporove će se provoditi u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, sve dugo ostaje u Novoj Gradiški kao i do sada – kaže Lidija Klašnja- Petrović.

Dodaje da prema privremenom rasporedu posla, za koji se očekuje da će biti i konačan, svi službenici ostaju raditi u Novoj Gradiški osim jednog suca koji je iz Slavonskog Broda. Svi ostali ostaju u na svom radnom mjestu, a djelatnik koji je bio višak premješten je na drugo radno mjesto.

Svrha spajanja sudova je i specijalizacija sudaca koji sada, neće raditi više materija prava kao, naprimjer, kazneno, obiteljsko i radno pravo. Sada će raditi isključivo jednu granu prava.

Ono što Novogradiščane frustrira je činjenica da je iz Nove Gradiške otišlo još jedno sjedište državne institucije. Umjesto table Općinskog suda ubuduće će na pročelju zgrade suda stajati tabla Stalne službe Općinskog suda u Slavonskom Brodu, a i suci će svoje presude ovjeravati novim pečatima.

Novom podjelom Hrvatska ima 15 pravosudnih područja, s 15 županijskih sudova, 24 općinska i 22 prekršajna suda.Related Post

ZIMSKE RADOSTI

Autor - 06/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. prosinac 2012. – Na radost najmlađih, mladih ali i svih drugih Novogradiščana i drugih građana novogradiškog kraja,…

USKRSNI BLAGDANI

Autor - 14/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 14. travnja 2014. – S obzirom da se u nadolazećem vikendu tradicionalno slavi Uskrs, kao najveći katolički blagdan…