Suša ispraznila bačicu

542 0

9. studeni 2011. – Iako je u Bačici iz dana u dan sve manje vode neće biti problema s opskrbom vodom. Kaže to Alojz Mađarević, voditelj skupljanja, pročišćava i distribucije vode u komunalnom poduzeću „Slavča“.

 

Trenutna dubina Bačice, akumulacije iz koje se Novogradiščani i stanovnici općina u zapadnom dijelu županije opskrbljuju pitkom vodom iznosi jedan i pol metar. Nije to njena najniža razina, ali bi uskoro mogla postati najniža ukoliko u narednih mjesec dana ne bude snijega ili kiše koji će napuniti potoke Bačicu, Rikavicu i Međušu na Psunju koji su, uslijed dugotrajne suše, gotovo presušili pa je dotok vode neznatan.

– U slučaju da ne bude padalina neće biti problema s opskrbom vodom. Ukoliko u Bečici ne bude dovoljno vode naše cjevovode možemo priključiti na vodovode U Novskoj, Davoru i Slavonskom Brodu- kaže Mađarević.

Nizak vodostaj imao je za posljedice u uginuće tisuća školjaka koje su ostale na suhom, ali i otkrio metarske naslage mulja koji se godinama taložio na dno Bačice. Mulja navodno ima više od tri metra i on je znatno smanjio njen kapacitet. Za sada nema planova da se Bačica očisti, a da bi se to i učinilo, potrebno je, kaže Alojz Mađarević, najprije u vodoopskrbom sustavu osigurati vodu za opskrbu stanovništva u Nov oj Gradiški i općinama Cernik, Dragalić, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška.

Related Post

GRADU ZA ROĐENDAN

Autor - 04/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinac 2014. – Mališani iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška danas su tradicionalno uoči Dana grada, predvođeni svojim…

20. obljetnica priznanja

Autor - 14/01/2012 0
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i…

Sretan Uskrs !

Autor - 14/04/2017 0
Uskrs je prolaz u život, u pobjedu, u povjerenje, u ljudskost koja više nikada ne može prestati. Uskrs je dan…