TURISTIČKA ZAJEDNICA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Napravljen velik iskorak u raznolikoj i sadržajnoj turističkoj ponudi

255 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2020.

 

  Prednost naše Županije je što njenom cijelom dužinom  prolazi autocesta, od Zagreba možete doći za manje od dva sata,   a sa autoceste  do bilo kojeg odredišta, OPG-a ili    turističkog lokaliteta,  za 10 do 15 minuta. To je ono što druge županije nemaju.   Uz to smo gostoljubivi ljudi, po čemu smo nadaleko poznati, što je još jedan od naših  turističkih aduta – kaže Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije. 

 

              Lizali prste i slavonske delicije zalijevali  kvalitetnim slavonskim vinima 

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije  ugostila  je 11. srpnja 2020. godine  turističke novinare   iz    PR agencije „Zlatne riječi“  koji  svojim člancima inspiriraju potencijalne turiste. Direktorica  Ružica Vidaković  provela ih je  kroz dio turističkih destinacija, općih poljoprivrednih gospodarstva i obrta  koji  se bave turističkom djelatnošću i  koja imaju poznatu  eno i gastro ponudu, ali i druge atraktivne  turističke  i rekreativne sadržaje.  Naporima Županijske turističke zajednice i   lokalnih turističkih zajednica, ali i individualnim naporima  pojedinaca i njihovih gospodarstava napravljen je velik iskorak u raznolikoj  i sadržajnoj turističkoj ponudi u Brodsko-posavskoj županiji  i znatno povećan broj smještajnih kapaciteta  projektima i potporama  razvoja ruralnog turizma i ruralnog prostora uopće.

– Naša županija je poznata kao destinacija kulturnog ,   aktivnog i  avanturističkog turizma,  destinacija povijesne baštine,  ali eno i gastro destinacija koja nudi  doživljaj 365 dana u godini, od urbanog do ruralnog – kazala je Ružica Vidaković, direktorica  Turističke zajednice  Brodsko-posavske županije na  imanju Opođe  i kušaonici Stanal    vlasnika Stanka Lazića  u Cerniku, odakle su turistički novinari krenuli na cjelodnevni  gurmanski  press izlet  po  Brodsko-posavskoj županiji.

Uz Ružicu Vidaković  Dinku Matijević, direktoricu Turističke zajednice Nova Gradiška, dočekali su ih  Stanko Lazić,    općinski načelnik u Cerniku  Vitomir Žakić,  predsjednik Udruge  vinogradara  i voćara Općine Cernik Zvonko Živković i predsjednik Turističke zajednice Općine Crnik Ivan Ivanović. Novinare su dočekali sa ćuptetama,  poznatim  cerničkim gastronomskim  specijalitetom,  rakijama i vinima.    Upoznali su ih  s raznovrsnom turističkom ponudom, od  kulturnih znamenitosti i manifestacija, do  vjerskog  turizma  i   povijesnog, kulturnog i vjerskog blaga  koje ima Franjevački samostan, zavidnim brojem smještajnih kapaciteta, gastronomskim suhomesnatim delicijama  i vinima,  čijoj je prezentaciji  posvećen dobar dio posjeta novinara.

Sljedeće odredište  turističkih novinara bio je Slavonski dućan u Novoj Gradiški. Koje to  proizvode   poljoprivrednih gospodarstava i  obrata  nudi  na svojim policama govorio je upravitelj Milan Rosić. O vinima  vinara novogradiškog kraja  govorio je  Ozren Kraljić, a Josip Pavlagić je predstavio  graševinu obiteljskog gospodarstva  Pavlagić, koje je jedno od vinogradarskih i vinarskih gospodarstava koje okuplja Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo.

Nakon Nove Gradiške turistički novinari    su posjetili  vidikovac i imanje OPG Vučković  u Oriovcu, gdje su degustirali vina   vlasnice Dragice Vučković i OPG Zubić u Brodskom Stupniku. U općini Brodski Stupnik  posjetili su  vinograd i hotel Stupnički dvori koji je nositelj  standarda „Okusi hrvatske tradicije“.  Razgledali su  ranč  Ramarin – Garčin, degustirali vina  u vinskom podrumu, a imali su i mogućnost jahati, jer  imanje ima  dvadesetak   vrhunskih grla  konja, školu jahanja i 20 kilometara jahačke staze.   Posjet  turističkih novinara završio je na salašu Savus u Bukovlju  koji ima  restoran  koji je nositelj nacionalnog standarda Okusi tradicije i  standarda  Okusi graničarskog posavlja.

Brendiranje  ključnih turističkih proizvoda            

-Turistička zajednica Brodsko-posavske županije obavlja zadaće koje su utemeljene Zakonom o turističkim zajednicama ;   promocija destinacije  i jačanje konkurentnosti,  suradnja sa svim dionicima u turizmu , kako iz privatnog tako i javnog sektora. Sve  u cilju stvaranja dodane vrijednosti  i održivog razvoja, dakle opstanka ljudi  na prostorima naše Županije.

Ugostili smo novinare  iz PR agencije „Zlatne riječi“  koji  svojim člancima inspiriraju potencijalne turiste. Dobro su došli  jer  imamo bogatu paletu eno gastro proizvoda.   Cilj nam je da pošaljemo informaciju, vizibilitet izazovemo emociju  kod potencijalnih turista. Želja nam je da budemo na turističkoj karti Slavonije vidljivi kao destinacija u koju se može doći i uživati u zelenoj i turistički očuvanoj prirodi te u njenim kulturnim, tradicijskim i eno gastro potencijalima.

 

Vina koja se piju prije i poslije naše poznate  gastro ponude

Novinari  će nam pomoći u brendiranju i  prepoznatljivosti naše ponude  vinara i ljubitelja domaće kapljice.  Naši vinari nude   kvalitetna vina  kao što su pinot sivi, cabarnet sauvignon,  graševina, portugizac,  voćna i druga  vina. Najnoviji proizvod je pjenušac (predikatno vino)  iz Stupničkih brda vinarije Galić.

Upravo naša Županija nudi  ono što se u današnje vrijeme traži:  zeleno, turistički nepotrošeno  i iskreno.  Sve je više turista, domaćih i stranih,  koji traže  destinacije  daleko od gužve,  kutak gdje mogu čuti tišinu, ako to mogu tako reći.

 

Udahni i okusi u  zelenoj i  čistoj Slavoniji

Istraživanja provedena putem Instituta za turizam, koji je 2018 i 2019.g.  radio  Strategiju razvoja turizma   sa naglaskom na brendiranje Slavonije,  su pokazala da  je ona prepoznata po tome da je još turistički nepotrošena,   zelena i  čista.  Dakle, onakva kakvu promoviramo  u kampanji  „Udahni, okusi, doživi“.  Tu je naša gastro ponuda koja uključuje petnaest restorana,  najviše u Hrvatskoj od svih deset Županija,  koja su uključene u nacionalni projekt  „Okusi hrvatske tradicije“ . Turisti  Slavoniju mogu upravo u našoj Županiji   doživjeti   kao  destinaciju susreta svjetova i kultura koje se spajaju i isprepliću,  kako u kulturnim i  tradicijskim navikama  tako i u eno gastro ponudi.  Uvijek smo bili na sjecištu geografskih i političkih  putova još od vremena Rimljana. Upravo nam je ta graničarska sudbina odredila i kontinutet života na ovim prostorima.

Bilo da ste ljubitelj kulturnih i povijesnih sadržaja, od siječnja do prosinca uživat ćete u brojnim manifestacijama širom naše Županije. Ako ste  ljubitelj kulturnih i povijesnih sadržaja, jedinstvenog arheološkog biblijskog postava iz Svete zemlje u Cerniku, možda adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, volite tradiciju i autentičnu ponudu, gurman ste ili vinoljubac, volite craft pivo  ili možda gin… vrijeme je da posjetite Brodsko – posavsku županiju – kaže Ružica Vidaković,  direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

 

Promo film Turističke zajednice BPŽ osvojio Međunarodnu turističku nagradu   “GOLDEN INTERSTAS ‘2020.”. Nagradu za doprinos razvoju turizma dobio i župan Danijel Marušić  

       Turistička zajednica Brodsko-posavske županije dobila je Međunarodnu turističku nagradu  GOLDEN INTERSTAS  ‘2020..  Izvršni Direktorij   u suradnji sa Središnjim odborom  F.E.S.T. / Europska federacija  turističkih novinara  i pisaca,  donio je odluku  kojom se potvrđuje  dodjela Međunarodne turističke nagrade GOLDEN INTERSTAS  ‘2020. Turističkoj zajednici Brodsko-posavske županije   „za vrlo kreativna profesionalna postignuća i izvrsnost u prezentaciji bogatstva turizma, tradicijskih vrijednosti, kulture… Brodsko-posavske županije, time i vrlo zapaženi doprinos  u prezentaciji turizma kontinentalne Hrvatske”.

Promo film Turističke zajednice  BPŽ  sufinanciran je  od strane HTZ-e s 80 posto  potpore, a  sniman je 2019. godine.  Autor filma je tvrtka  FILM 54 d.o.o. iz Osijeka  vlasnika Borisa Šepera.

Posebnu nagradu GOLDEN INTERSTAS  ‘2020.   za izvrsnost u doprinosu razvoja turizma i gospodarstva Brodsko-posavske županije  dobio  je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Related Post