UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA

605 0

NOVA GRADIŠKA, 15. veljače 2016. – Protekli petak, 12. veljače, Udruga gluhih i nagluhih organizirala je „Interkulturnu večer“; event u sklopu EVS projekta „Media 4 youth“.

 

Navedeni projekt se provodi od kolovoza prošle godine, a prije točno mjesec dana u naš ured su stigle četiri međunarodne volonterke, dvije iz Turske, te dvije iz Italije. Projekt je podržan od strane Europske Komisije, kroz Erasmus+ program.

 

Kako bi omogućili volonterkama bolje upoznavanje s lokalnom zajednicom, ali i pružili lokalnoj zajednici priliku za otkrivanje zemalja i kultura iz kojih one dolaze u našoj je Udruzi održan interkulturni program. Volonterke su, kao i domaćini, pripremile tradicionalnu hranu, pića, te vrlo zanimljive prezentacije. Svaka je zemlja predstavljala neku drugu, tako da smo omogućili volonterkama zabavan i neposredan način otkrivanja informacija o zemlji u koju su došle – Hrvatskoj, te o njihovim zemljama. Na taj smo način uspjeli razmijeniti informacije iz prve ruke, o stereotipima naših kultura, mentalitetu, kao i vrijednostima.

 

Nakon prezentacija, druženje je nastavljeno uz predstavljanje hrane i pića koje su volonterke, kao i zaposlenice udruge, pripremile. Uslijedila je zanimljiva opaska kako se u Slavoniji iznimno često koriste jabuke – u hrani i piću – što mi ranije nismo primjećivali, tako da su nam volonterke otkrile ponešto i o nama samima.

 

Večer smo nastavili druženjem, te su volonterke rado podijelile svoja iskustva i dojmove o Novoj Gradiški s posjetiteljima. Vjerujemo da su stekle i nova prijateljstva, a sigurno je da su razbile postojeće stereotipe o kulturama iz kojih dolaze.

 

Želimo se zahvaliti svim posjetiteljima, te medijima koji su pratili ovaj event.

 

Na kraju, najavljujemo slijedeći event Udruge – radionicu ‘Ujedinjeni u različitosti!’, koja će se provesti u sklopu projekta ‘Društvo dijaloga – manje nasilja!’. Radionica će se održati u prostorijama Udruge (Slavonskih graničara 34), u četvrtak 18. veljače, s početkom u 12.30 h. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, te na interaktivan i zanimljiv način istraže koncept različitosti i tolerancije.

 

Nikolina Jureković

Odnosi s javnošću UGNG

Related Post