ČETVRTI U HRVATSKOJ PO ZAPOSLENOSTI: U kapitalne projekte u gradu  trenutno se ulaže 16,8 milijuna kuna

2166 0

Autor Franjo Samardžić

Veselimo se jer vidimo da ovo što radimo ima smisla. Podaci i statistika govore o svemu.  Trend koji je odličan nadam se da ćemo svi osjetiti – zaključio je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

NOVA GRADIŠKA, 20.  ožujka 2018. – Gradonačelnik Vinko Grgić okupio je danas  novinare u svom uredu da bi obrazložio statistiku i egzaktne pokazatelje rasta zaposlenosti  koji su naš grad u prošloj godini svrstali na visoko četvrto mjesto u Hrvatskoj na temelju podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje je  analizirao portal gradonačelnik.hr. Grad s najvećim rastom zaposlenih u 2017. godini bio je Vodnjan sa 19,83 posto a slijede ga Vodice (13,84 posto), Sveta Nedelja (13,84 posto) i  Nova Gradiška sa 11,87 posto.

    Govorio je o poslu i naporima  gradske izvršene vlasti u posljednje  dvije godine, ulaganjima u gospodarstvo, investicijama koje su pripremljene za realizaciju u ovoj godini,  potpori poduzetnicima, investicijama i izgradnji komunalne infrastrukture koje se pripremaju u Industrijskom parku.   

    -Portal gradonačelnik.hr  analizirao je podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u 127. gradova.  Rezultati su za nas velika stvar, pogotovo jer nema ni jednog grada iz Slavonije i Baranje  a znamo o kakvim se problemima govori. o problemu Nama je to lijepa nagrada za sve što radimo, tim više  jer nas je netko drugi stavio na mjesto koje zaslužujemo – kazao je gradonačelnik i dodao da se trend nastavlja i da  je u veljači bilo zaposleno 4370 ljudi. Isto se tako smanjuje i nezaposlenost, a uskoro će se kroz program „Zaželi“ zaposliti 50 žena.   

   -Sve to rezultat ulaganja u gospodarstvo. U 2016. godini Grad je uložio u gospodarstvo  1,8 milijuna kuna, da bi u 2017. godini došlo do povećanja na gotovo 2 milijuna kuna. S pravom smo rekli da je proračun za 2018. godinu gospodarski proračun je Grad ove godine ulaže 12,5 milijuna kuna u gospodarstvo. Nadam se da ćemo  dobiti još bolje podatke slijedeće godine i da će se trend zapošljavanja i dalje nastaviti – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

U kapitalne projekte  se ulaže 16,8 milijuna kuna

Govorio je o  trenutnim investicijama u gradu i kapitalnim projektima  u koje se u ovom trenutku ulaže 16.9 milijuna kuna.

-U  obnovu Trg kralja Tomislava ( ispred gradske upravne zgrade) ulaže se  2 milijuna kuna,u  kružni tok u središtu grada 1.8 miijuna kuna, parkiralište  u Relkovićevoj ulici 250.000 kuna, zgradu Gradskog muzeja 600.000 kuna, Dječji vrtić „Maslačak“ 2.1 milijun kuna, interijer Doma kulture 900.000  kuna, teniske terene 200.000 kuna, dva dječja igrališta 200.000  kuna, javnu led rasvjeta za Grad, Kovačevac, Ljupinu i Prvču  5.9 milijuna  kuna, te rekonstrukcija potoka Šumetlice i šetnicu  od mosta kod bazena do Tanga ( zajedno s Hrvatskim vodama) 2.9 miijuna kuna. Smatram da će sve to imati veliki odraz na naše gospodarstvo i zapošljavanje – kaže Vinko  Grgić.

-Gospodarstvo se ne može pokrenuti preko noći.  Malim koracima može se puno postići, a jedan od njih je i pomoć obrtnicima.U posljednjih godinu dana u središtu grada iznajmili smo sedam gradskih poslovni prostora. Dali smo odlične uvjete i  svaki dan imamo upite za nova iznajmljivanja. Tu je i niz drugih upita za najam na koje ćemo nastojati odgovoriti, te vrlo povoljni ESIF krediti s kojima maksimalno nastojimo izići ususret obrtnicima koji ulažu svoj kapital i nešto žele učiniti.

Što se tiče investicije u Industrijskom parku razgovaramo, pregovaramo i dovodimo investitore. Obavljeno je puno razgovora, a neki nisu uspjeli.

   Krećemo sa raspisivanjem natječaja za  izgradnju poduzetničkog inkubatora, tvrtka “Klimaoprema” za mjesec, dva dana kreće u izgradnju tri tvornice, jedna od njih je proizvodna, a dvije visokoregalna skladišta.

  Atlantic, koji ulaže u novu liniju,  je prije mjesec dana kupio 31.000 kvadrata zemljišta

 U ovom trenutku osigurali smo 6.5 milijuna   kuna  za  projekt  komunalne infrastrukture.  Kroz cijeli Industrijski park izgradit ćemo  cestu, vodovod, kanalizaciju, plin i brzi internet.  Tu je i druga faza južne obilaznice o čemu smo u intenzivnim  pregovorima s Hrvatskim cestama koje su obilaznicu uvrstile u svoj proračun.  Rade se idejni projekti i studija utjecaja na okoliš koji bi do kraja godine trebali biti gotovi, a iduće godine  treba napraviti projektnu dokumentaciju i ishoditi građevinsku dozvolu. U 2020. godini bi južnu obilaznicu trebalo izgraditi. Šteta što to sve nije napravljeno odmah nakon što je izgrađena prva faza  – kaže Vinko Grgić.

Govorio je i o drugim projektima značajnim po  veličini ulaganja, ali i zapošljavanju.

-Sa zadovoljstvom mogu reći da je  završena sanacija komunalnog odlagališta u vrijednosti 38 milijuna kuna, u tijeku je priprema projektne dokumentacije za reciklažno dvorište, a tu su i druge aktivnost. Tri župana su potpisala sporazum  za izgradnju Županijskog centra za odlaganje otpada. Investicija je vrijedna 140 milijuna kuna. Ove godine raspisat ćemo tender za tehnologiju, sljedeće godine ide natječaj za projektiranje, a potom slijedi  izgradnja. Vjerujem da će se ovaj projekt realizirati do 2020. godine. Da tako kažem, radi se o tvornici smeća pod tlakom  i bez mirisa kao u središtu Beča.

U ovom trenutku radimo na pripremnim radovima za pročistač otpadnih voda vrijednosti 38 milijuna kuna. Nadam se da ćemo do kraja godine dobiti projektanta i izvođača radova. Budući da mijenjamo GUP i Prostorni plan i u jedan i drugi smještamo koridor za ranžirni kolosijek koji bi Industrijsku zonu učinio kvalitetnijom jer bi imali pristup željeznici i CARGO prometu.

U svakom slučaju, radimo, idemo dalje, na dobrobit i korist naših sugrađana.  Radimo u tišini u miru ne govoreći ništa sa ciljem da planirano realiziramo.

Što se tiče Poduzetničkog inkubatora  vrijednog 29 milijuna kuna,  slijedeći mjesec se ide s natječajem  za izgradnju, a u ljeto očekujemo početak gradnje.

Isto tako projekt  CEKOM vrijedan preko 100 milijuna kuna  je prošao prvu i najvažniju  fazu evoluiranja. Nismo odbijeni   i idemo dalje. Ako smo to prošli smatram da je manji problem proći ostale instance koje analiziraju i provjeravaju kvalitetu i ispravnost.

Najavljuje se niz manjih investitora   i njima smo na raspolaganju . Veselimo se jer vidimo da ovo što radimo ima smisla. Podaci i statistika govore o svemu.  Trend koji je odličan nadam se da ćemo svi osjetiti – zaključio je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post

Zimski uvjeti na cestama

Autor - 14/12/2018 0
Piše Kata Nujić, glasnogovornica PUBP SLAVONSKI BROD – Upravljanje vozilima u zimskim uvjetima na cestama je otežano pa se vozačima…