CRKVA SVETE TEREZIJE – NOVOGRADIŠČANI DOBILI PROSTOR ZA PROBRANE KULTURNE SADRŽAJE

1707 0

Prostor treba maksimalno korostiti za glazbene sadržaje, izložbe, književne večeri i tribine- kaže Miroslav Prpić

NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 2010. – Zahvaljujući inicijativi dip. ing. arh. Miroslava Prpića, podršci tadašnje gradske vlasti i novogradiškog župnika velečesnog Andrije Kišičeka, 1994. godine započela

je obnova crkve sv. Terezije, prve novogradiške crkve izgrađene 1763. godine i najstarije građevine u Novoj Gradiški. Kada se 12. rujna u obnovljenoj crkvi, održi glazbena priredba na kojoj će pjevati spranistica Mayumi Kamei iz Japana, na obnovljenim orguljama zasvirati Ljerka Očić, a nedugo potom i požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević posveti najstarije novogradiško sakralno zdanje, Novogradiščani će i službeno dobiti zavidan prostor u kome će se moći organizirati kulturni sadržaji. Treba naglasiti da je obnova ovog najstarijeg spomenika vjere stalno imala podrušku Ministarstva kulture RH.

Obnova vanjskih dijelova crkve završena je 2005. godine kada započinje obnovu interijera koja traje oko 5 godina. U prvoj fazi, na zapuštenoj crkvi, obijena je žbuka i stavljena nova, stavljena je nova stolarija i obnovljena sanacija krova s tornjem. Trebalo je izolirati objekt od vanjskih oborina, jer je pod niži od trga, napraviti opkop oko crkve preko kojog struji zrak i suši temelje. Trebalo je izolirati i pod. Temeljni su to bili radovi na obnovi Crkve sv. Terezije Avilske. Uslijedili su i drugi radovi, a jedan od najvažnijih poduhvata bila je obnova orgulja.  

– Kod obnove orgulja treba istaknuti prof. Bojčića, danas ravnatelja Muzeja Slavonije, a tada pročelnika konzervatorskog odjela Ministarstva kulture za Slavoniju. Zahvaljujući njegovom angažiranju i poticaju krenulo se u obnovu krajnje devastiranih orgulja. Obnovili su ih tvrtka Heferer iz Zagreba, koja je uvjetno rečeno obnovila njihov glazbeni dio i Državni restauratorski centar u Ludbregu, koji je obnovio je kućište orgulja, a isto tako i restaurirao propovijedaonicu i oltar. U travnju ove godine obavljena je montaža orgulja koje je za župnu crkvu Bezgrešnog začeća BNM 1850. godine izradila tvrtka graditelja IVANA-a (JOHANN-a) PUMPP-a. Orgulje su 1929. godine prebačene u crkvu sv. Terezije jer se pokazalo da su za župnu crkvu preslabe – kaže Miroslav Prpić i dodaje da se danas na obnovljenim orguljama mogu održavati vrhunski koncerti s najzahtijevnijim notnim materijalom.

Miroslav Prpić naglašava da je Nova Gradiška dobila multifunkcionalni prostor koji treba maksimalno koristiti za probrane glazbene sadržaje, izložbe, književne večeri i tribine. Kaže da će jamstvo biti probrani sadržaji što župnik i njihovi kanoni zahtijevaju da se samo u crkvama, koje su žive crkve, a nisu muzeji, održavaju priredbe koje imaju sakralni karakter.  

Stanje orgulja prije restauracije

 

Related Post

OPSKRBA VODOM

Autor - 12/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 12. studeni 2014. – Jedno od trenutno aktivnih gradilišta značajnih kapitalnih objekata u Novoj Gradiški je izgradnja magistralnog…