DOŽIVJETI STOTU

1826 0

U Stipinih sto godina smjestilo se pet država i tri rata

DOLINA, 8. svibnja 2014. – Stjepan Jurišić jučer je u rodnoj Dolini, gdje je proveo cijeli život, osim ratnih godina 2. svjetskog rata, kada je bio na ratištima bivše Jugoslavije, proslavio 100- ti rođendan.

U njegovih sto godina smjestilo se pet država i tri rata.

Nije to bilo slavlje koje je Stipo pripremao za stoti rođendan zajedno sa sinovima i rodbinom jer mu je početkom godine umro jedan od sinova. Dida Stipo se nada da će još poživjeti i s najmlađim sinom Pavom, s kojim živi, priprema za 101. rođendan malo veće slavlje. Nisu, međutim, ni jučer izostali čestitari, rodbina i prijatelji.


Othranili ga baka i djed

Stipo rado priča o svom životu koji nije bio ni malo lak, a može se reći da ga nije mazio od rođenja. Vitalan je i sjeća se svih pojedinosti iz života. Malo slabije čuje i noge ga pomalo izdaju, tako da od prije dvije godine nije u stanju obrađivati vrt u kome je kaže sam sadio, uzgajao i brao povrće. Bolestan, osim jednom kada je imao upalu pluća nije bio, a gripe i prehlade, kojih također nije bilo puno, i ne računa u bolesti.

Sjeća se pojedinosti iz života i sa sjetom priča o danima iz djetinjstva.

Imao je, priča, samo 3 mjeseca kada je ostao bez oca i majke. Otac se razbolio u zarobljeništvu u Rusiji i nakon povratka je umro. Majka se ponovo udala i on je ostao živjeti s bakom i djedom. Počeo je raditi sve poslove s navršenih 12 godina i od tada sve je vrijeme, naglašava, puno radio.

 

Bio u tri vojske

Drugi svjetski rat odvojio ga je od rodne Doline. U raznim vojskama proveo je sedam godina. Kao vojnik stare Jugoslavije zarobljen je od strane Nijemaca na bugarskoj granici. Bio je potom u domobranima da bi na kraju završio u partizanima i bio sudionik u oslobađanju Beograda.

-Uvijek se, moralo puno raditi. Seljaku je uvijek bilo teško. U početku je s Titom bilo malo teže. Kasnije je bilo bolje i onaj tko je puno radio imao je nešto i mogao solidno živjet. Sjećam se i poplava u vremenu kada nije bilo nasipa, a Sava je polja plavila do Sičica i Vrbja. Ni danas seljaku nije lako jer teško može namiriti ono što je uložio u proizvodnju prodajom svojih proizvoda. Ova je država izgradila ceste ali to seljaku nije dovoljno – priča Stipo i dodaje da se mora puno raditi, mladima poručuje da ne budu nezadovoljni samo onda kada ne mogu ići u kafić, a političarima da se više slažu jer se danas nitko s nikim ne slaže.

 

Nije pio ni pušio, a s nikim se nije ni svađao

Na pitanje koje su to tajne njegovog dugovječnog života Stipo nudi više odgovora. U životu koji je imao, kako kaže, više je loših nego dobrih perioda. Zdravlje navodi kao veliko bogatstvo, a zadovoljstvo veže s napornim radom jer, kako kaže, onaj tko je puno radio i imao je.

-U našoj kući nikada nije bilo svađe, a nisam se u životi nikada s nikim svađao. Nisam pio, a ni pušio. Napio sam se samo jednom u životu kada sam imao 8 godina kada su me starijih kod pečenja rakije nagovorili da popijem – kaže Stipo.

Kaže da nije očekivao da će doživjeti 100 godina, da se osjeća staro, ali da je važno da ga ništa ne boli.

Related Post