FRANJEVAČKI SAMOSTAN U CERNIKU (3): Arheološko biblijski muzej, galerije, knjižnice, vrijedno vjersko blago

6490 0

Autor Franjo Samardžić, Foto I. Herce, F. Samardžić, ŽTZ

CERNIK, 1. srpnja 2020. – Velik je interes za vrijedno, vjersko, kulturno i povijesno blago koje je pohranjeno u samostanu. Dio je već sada dostupan javnosti, a samostan u Cerniku godišnje posjeti više tisuća posjetitelja, najviše učenika osnovnih i srednjih škola. Već smo pisali naporima koje ulaže gvardijan fra Vjencislav Janjić u uređene prostora za stalne postave samostanskih zbirki, apartmana i parkirališta za automobile i autobuse. Dakako samostan će i dalje biti mjesto kulturnih događanja.

                         Potpora  lokalnim umjetnicima

Prošle je godine, 4. listopada, blagdan sv. Franje Asiškoga obilježen je  i otvorenjem vrijedne izložbe slika pod nazivom „Sve pet“  u prizemlju Franjevačkoga samostana gdje su  izložena djela petorice umjetnika: Ferdinanda Kulmera,  koji je samostanu poklonio 30 svojih djela, Zaklade obitelji Malešević-otac Duško, majka Maja i kćerka Tanja, te Josipa Pintarića–Puce.

Upravo u tom prostoru, kaže gvardijan fra Vjencislav Janjić,  namjera je postavljati  izložbe kojima će biti predstavljeni domaći umjetnici iz Nove Gradiške, Cernika i okolnih mjesta.

-Oni nemaju dovoljno podrške u velikim medijima, a mi znamo njihov rad cijeniti. Na taj način im i zahvaljujemo na darovanim umjetničkim djelima. Gvardijani dolaze i odlaze, ali ta umjetnička djela ostaju za vjeke vjekova – ističe je fra Vjenceslav Janjić.

Galerije dr. Antuna Bauera i zaklade obitelji Malešević

Uređuje se  i galerija dr. Antuna Bauera. Ovaj Vukovarac najveći je mecena Franjevačkoga samostana, a iz vlastite zbirke poklonio je 71 djelo. U istočnom krilu samostana na prvom katu izložen je veći dio, a u tijeku je postavljanje rasvjete tako da će svako djelo biti posebno osvijetljeno.  Fra Vjencislav Janjić  očekuje da će  početkom listopada, prilikom obilježavanja Dana općine Cernik  Galeriju dr. Antuna Bauera biti otvorena.

Posebnost ove izložbe su  kipovi tri sveta mađarska kraja: sv. Stjepan, sv. Emerik  i sv. Ladislav, djela iz 1711. godine. U ovom dijelu samostana nalaze se 4 niše koje predstavljaju četvoricu franjevačkih mučenika. U tursko doba Turci su ubili dvojicu franjevaca, a u vrijeme komunizma ubijena su još dvojica. Tako sam došao na ideju  da prostor u zidu uredimo i da se postave 4 sveca, jer su spomenuti franjevci ubijeni„In odium fidei“- iz vjerske mržnje.

Kuriozitet  je da su nekada franjevci  u tim nišama sušili kulen, kobasice, slaninu, kako im ove delicije ne bi „pokupili“, a kasnije je izgrađena pušnica. Gvardijan Janjić pozvao je stručnjake koji su preuredili niše za novu, umjetničku namjenu.

Galerija Zaklade obitelji Malešević,  nalazi se u zapadnom krilu samostana. Ova je obitelj donirala Franjevačkom samostanu preko 100 djela, a kako kaže fra Janjić, obećali su još  donacija.

 

Arheološki  muzej  i dvije  knjižnice

      Uz Arheološko-biblijski muzej otvoren 2.005. godine fra Tomislav Vuk, rodom iz Cernika, prof. u Jeruzalemu uredio je i Biblijsko-arheološko orjentalističku knjižnicu koja povezuje istočno i zapadno krilo samostana. Posebnost ove knjižnice su djela biblijskih sadržaja.

U zapadnom krilu samostana izložene su najstarije slike, oltarne pale iz prve polovice 18. stoljeća, a tu je i knjižnica s oko 6 i pol tisuća naslova. Najstarije su to knjige u samostanu. Najvrjednije su dvije inkunabule iz 15. stoljeća koje se čuvaju u posebnim uvjetima u trezorima koje je donirao Grad Nova Gradiška   u vrijeme kada je društvene djelatnosti vodila prof. Marija Subić koja je i inicirala ovu donaciju. U prostoru ove knjižnice trenutno je i vrijedno misno ruho za čiju se restauraciju zainteresirao i Gradski muzej Nova Gradiška kako bi ostalo sačuvano.

     Cijeli ovaj obilazak završava krunom (koronom)-kipom Isusa Krista prenesenim iz kapelice sv. Križa iz Požeške ulice, a kip datira iz 1811.Poruka je: U ovom ćeš znaku pobijediti u znaku poštenja, patnje, trpljenja, u znaku Isusa Krista.

Related Post