Izvještajno, programska i izborna Skupština Udruge udomitelja „Leptirić“

2538 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. listopada 2017. – Sinoć je u „Slavonskom biseru“ održana izvještajno, programska i izborna Skupština Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko-posavske županije „Leptirić“.

Skupština je, pod predsjedanjem Boje Gazibarić prihvatila izvješća o radu za 2016. godinu, te odluku o statusnoj promjeni udruge. Kako je obrazložila predsjednica Katarina Bojšić, zbog nezainteresiranosti za rad udruge od strane udomitelja odraslih, starijih i nemoćnih osoba, udomitelji djece ubuduće će sami djelovati kroz udruge koja će nositi naziv Udruga udomitelja djece Županije brodsko-posavske. Skupština je stoga usvojila novi statut Udruge i donijela odluku o upisu u sudski registar, a potom i program rada za 2107. godinu.

Za predsjednicu je izabrana Katarina Bojšić, za dopredsjednicu Ljubica Sedlaček i tajnicu Đurđica Štivić. Uz njih tri, u Izvršni odbor su izabrani Boja Gazibarić i Josip Štrk, a u Nadzorni odbor Vera Vlajnić, Slavica Tovarić i Jelena Podoba.

Na Skupštini je bilo kritika na račun državnih institucija koje, kako je rečeno, još uvijek ne shvaćaju ulogu, obveze i odgovornost udomitelja djece i svu pozornost posvećuju djeci koja su udomljena u domovima. O problemima koje pojedini udomitelji imaju sa djecom, koja ih lažno optužuju, i Centrom za socijalnu skrb, koji po prijavi djeteta odmah izvještava Policiju, a da ne razgovaraju s udomiteljem, govorila je Katarina Bojšić. Navela je i primjer štićenice koja je promijenila deset obitelji i sve lažno optuživala, te neugodnostima koje u svojim sredinama imaju udomitelji kada se lažna optužba u javnosti proširi. Zahvalni su Policiji na razumijevanju i sucima, jer neke optužbe dođu i na sud.

-Nije fer da nas se lažno optužuje umjesto da nam se oda priznanja za naš rad – kazala je Katarina Bojšić.

Iako imaju i drugih problema Udomiteljima zadovoljstvo čini većina djece, od kojih neka i neka i nakon punoljetnosti ostaju u obitelji.

Na nivou Saveza udomitelja RH i nadležnog ministarstva tražiti će da se definira status udomitelja i zaštiti njihov dignitet iz razloga što na relaciji udomiteljska obitelj- korisnik-biološka obitelj dolazi do incidentnih situacija u kojima se ne uvažava mišljenje i stav udomitelja.

Održavati će stoga tematske sastanke udomitelja, roditelja, skrbnika i stručnjaka (psihijatara, psihologa, defektologa, socijalnih radnika, pravnika) u cilju što veće informiranosti o problematici vezanoj za odgoj i uvođenje u život, te upoznavanje sa zakonskim propisima i načinima za ostvarivanje prava za određene kategorije korisnika za vrijeme i nakon prestanka prava na status udomljene osobe. Isto tako žele organiziranjem sastanaka, najmanje dva puta godišnje, sa predstavnicima nadležnog ministarstava i Centra za socijalnu skrb radi iznošenja i bržeg rješavanja problema, a u cilju primjene zakona o udomiteljstvu i ostalih propisa.

Na Skupštini je nazočan bio i prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole i dobio pohvale i čestitke udomitelja zbog odnosa koji škola ima prema njihovim štićenicima.

-Možemo biti još jači u partnerstvu u obrazovanju i preventivno razgovarati o problemima i sprečavati neka događanja jer nam je zajednički cilj djecu uvesti u život – kazao je prof. Matošević.

Related Post

Predstavljanje zbirke pjesama

Autor - 11/04/2021 0
NOVA GRADIŠKA – Pučko otvoreno učilište MAR sa zadovoljstvom vas poziva na predstavljanje zbirke pjesama naziva 50 sati leta, mladog…

Sahranjen preč. Pero Čolić

Autor - 22/01/2017 0
Na blagdan sv. Ante Pustinjaka, 17. siječnja 2017. godine, sahranjeni je preč. Pero Čolić, bosanskogradiški i dolinski župnik (1947.-2017.) svećenik…