JOSIP ČAIĆ AGROPRODUKT VRBJE: Obećavajuća godina za ratare

3988 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA – Ako za ratare ova godina prođe bez elementarnih nepogoda mogli bi sa svojih oranica ubrati dobar urod. Stanje ozimih usjeva u novogradiškom kraju je, naime, nakon zime u dobrom stanju, a povoljne vremenske prilike ratari koriste kako bi usjeve prihranili i zaštitili od korova.

-Pšenice, ječmovi i uljana repica su vrlo dobrom stanju, osim kod onih usjeva koji su sijani kasnije i uhvatila ih je zima. Sve što je sijano u optimalnim rokovima je u odličnom stanju i u dobroj kondiciji. Ratari su obavili prvu prihranu, a oni napredniji su već počeli i drugu. Temperature rastu i ako ovakvo vrijeme potraje ići će se i u zaštitu protiv korova, kao i zaštitu protiv štetnika koji su se pojavili na uljanoj repici – kaže Josip Čaić, vlasnik Agroprodukta iz Vrbja.

Dodaje da je zemljište je pripremljeno za proljetnu sjetvu, poorano, zemlja je izmrzla i ima dovoljno vlage, pa se s optimizmom čeka početak sjetve.

Što se tiče kooperacije kaže da se posljednjih godina broj kooperanata ustalio. Ostali su dobri i odgovorni kooperanti. Uvjeti su standardni, a ratarima idu na ruke niše cijene repromaterijala. Porez na umjetna gnojiva i zaštitna sredstva je smanjen sa 25 na 13 posto. Dobavljači nisu dizali cijene repromaterijala, čak su nekim niskim postocima ih i snizili.

Ove će godine, kaže Čaić, sjetva biti osjetno jeftinija nego proteklih godina.

Najveći interes ratara je za sjetvu soje, očekuju se veće površine zasijane kukuruzom jer je prošle jeseni zasijano puno manje strnina, ječma i pšenice zbog loše cijene prošle godine.

-Razlog je i ovo naše podneblje koje nije najbolje za pšenicu pa ljudi priklanjaju sjetvi uljane repice, soje i kukuruza – kaže Josip Čaić.

Josip Čaić

Related Post