KONCERT „LIRE“ I „TAMBURICE“: Svečanost tambure, Slavonije, domoljublja i duhovnosti

1764 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Tamburaški orkestar i Vokalni ansambl “Lira,” staropetrovoselskog KUD-a “Tamburica” upriličili su 23. lipnja cjelovečernji koncert u Domu kulture u Novoj Gradiški. U ime grada koncert je pratila i time dala potporu ovom vrijednom Društvu i dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća.

Ovo Društvo djeluje i promiče tamburu i vrijednosti tamburaške glazbe u Hrvatskoj, ali i u svijetu gotovo pola stoljeća. Domoljublje, ali i ljepotu Slavonije pronosili su pjesmom i u 70-im godinama, teškim za sve one koji se nisu bojali iskazati poštovanje i ljubav prema domovini i zavičaju. I upravo su te plemenite osjećaje glazbom i pjesmom darovali sinoć i novogradiškoj publici upućujući i čestitku uz Dan državnosti.

Potvrdili su naši domaćini koliko žive svoj zavičaj i pjesmom “U meni Staro Petrovo Selo” kojom su koncertnu večer otvorili uz neponovljivog i jedinstvenog vokalsnog solistu Slavka Mikulića, još jedne legende staropetrovoselske “Tamburice”. Zapjevala je i publika uz njega i Tamburaški orkestar poznate skladbe “Tko te ima, taj te nema”, “Kraj jezera jedna kuća mala”, “Otišo je s mirisima jutra”,.. Vrlo je emotivno, uz TO i “Liru”, skladbe “Svirci moji” i “”Slavonac sam” izveo i solist Mario Čuturić (“Lira”). Ljubav prema Slavoniji, njezinoj ljepoti, ali i toplinu duše slavonskih ljudi, mirise zavičaja donijela je i solistica Ivana Šamal (članica “Lire”) izvedbom skladbe “Želim biti Slavonijo s tobom”.

Trudom, marom, strpljivošću i upornošću, uz bezbroj sati vježbe Tamburaški orkestar KUD-a “Tamburica” u vrhu je tamburaške koncertne glazbe u Hrvatskoj u svojoj kategoriji. Tamburaški orkestar KUD-a sudionik je i Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku. Bili su tri puta domaćini jedne od večeri festivala, a i ove godine dobitnici su brončane plakete.

Ljepotu muziciranja na tamburi Tamburaški orkestar, pod ravnanjem Ivana Lekića, jednog od osnivača KUD-a “Tamburica” i “zaštitnog znaka” ovog Društva, podario je izvedbom “Staroselskog spleta”, Evergreena, “Tucinog spletokola” te skladbom “Baranja u duši”, uz virtuoznost solista na “primu” Borne Šporčića. Koncertna je to literatura koja se ne može često čuti, a njome je orkestar i ovoga puta potvrdio da se na tamburicama doista mogu izvesti i najzahtjevnije skladbe.

Prije 15. godina KUD-u Tamburica pridružio se Vokalni ansambl “Lira”, kojega vodi prof. glazbe Renata Grgić. Ansambl broji 16 pjevača, a uz obrade tradicijske, kao i domoljubnu i popularnu glazbu, uvelike njeguju i duhovnu. Kruna je njihova 15-godišnjega rada, kako nam je istaknula prof. Grgić, nosač zvuka duhovnih skladbi, koji je svjetlo dana ugledao prošle 2016. godine uz njihov 15. rođendan. Na njemu je 11-12 pjesama koje su izvodili na Festivalima duhovne glazbe u zadnjih šest godina, a to su Krapinafest, Tonkafest, Ogulin, Bonofest, Vukovar, Svjetlo dolazi, Zadar, Hodočašće u Došašće, Pakrac. Sudjelovali su prvi puta 2016. godine na Natjecanju i festivalu zborova Croatia Cantat u Osijeku, kojega su organizirali Hrvatska udruga zborovođa i HPD “Lipa” iz Osijeka i u kategoriji duhovne glazbe osvojili srebrnu nagradu. Svakako valja napomenuti kako je na ovom međunarodnom Natjecanju sudjelovalo ukupno više od 700 pjevača iz 4. zemlje. Na nosaču zvuka većinu tekstova, kao i glazbu potpisuje Renata Grgić, nekoliko ih je novogradiške pjesnikinje Evice Kraljić, aranžmani- Igor Gregurić iz SB, a jedan potpisuje i Petar Herljević iz NG.

Najnovija uspješnica VA “Lira” je Spot u kojemu izvode skladbe popularne grupe ABBA. – To je naš najnoviji projekt na kojemu smo radili proteklih nekoliko mjeseci u suradnji s producentom Tihomirom Ivanetićem, koji je imao ideju da na taj način tamburu približi i mlađim generacijama , kroz neki vid zabavne glazbe, pa je to spojio u jedan aranžman. Svidjelo mu se kako mi pjevamo, dogovorili smo suradnju i nadamo se da je sve skupa jedna dobra cjelina. Bilo je dosta posla oko toga, puno pripreme, vježbe, snimanja,… Spot nam je radio Mario Šulina “Produkcija Nova” iz Đakova i stvarno je to odradio vrhunski- rekla nam je, među ostalim, prof. Renata Grgić.

Sve čestitke pjevačima i pjevačicama “Lire” i na novom projektu, kojim su potvrdili da se i male sredine mogu pohvaliti talentiranim i vrsnim pjevačima koji njeguju istinski vrijednu glazbu. Vjerujemo da će im i nosač zvuka, a posebno ovaj Spot biti odlična “odskočna daska” za nacionalnu glazbenu razinu, a, prema riječima prof. Grgić, novih ideja već imaju.

VA “Lira” na koncertu je publiku počastio skladbama: “Jedan dan”, “Ej, Slavonijo””Lijepo pjeva za lugom djevojka”, “U srcu tvom”, potom i crnačkim duhovnim “Slyahamba” te “Somebody’s knocking”.

U završnici cjelovečernjeg koncerta Tamburaškog orkestra i VA “Lira” prikazan je i “Lirin” Spot, a koncert su, kao i uvijek završili zajedno s pjesmom “Jedna je Hrvatska” pokazujući i time kako treba znati, tko smo, što smo i kamo idemo.

Related Post

BICIKLISTIČKA VOŽNJA

Autor - 15/10/2014 0
SLAVONSKI BROD, 14. listopad 2014. -Dana 13. rujna, oko 8.30 sati, ispred zgrade policije u Mažuranićevoj ulici, u okviru programa…