Godišnji izvještajni Sabor udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Brodsko-posavske županije

1409 0

Autorica: Ivanka Herceg, Foto: MOCA NGbuntovnici

Nova Gradiška, 4. ožujka 2019.Održan godišnji izvještajni Sabor udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Brodsko-posavske županije

Okupio je 1. ožujka u mjesnom Domu u Maloj 69 članova od ukupno njih 74 i potvrdio aktivan rad svih 17 Ogranaka.

-Posebno me veseli obnova aktivnijega rada Ogranaka udruge u Velikoj Kopanici i Staroj Gradiški- istaknuo je predsjednik Jozo Bungić, koji je Sabor uspješno i na osebujan način i vodio.

 

Poslije intoniranja državne himne, počast je poginulim hrvatskim braniteljima odana minutom šutnje, a potom su izabrana radna tijela Sabora, podnesena Izvješća o radu, Financijsko, Nadzornoga odbora I Suda časti. Prezentiran je I Plan rada kao I Financijski plan za ovu godinu, a sve je jednoglasno  I usvojeno.

Što se tiče aktivnosti u protekloj godini radilo se na rješavanju problema hrvatskih branitelja I članova njihovih obitelji, odrađeno je 10 sastanaka Izvršnog odbora Udruge, redovito su bili nazočni sjednicama Središnjeg odbora UDVDR RH. Organizirana je humanitarna akcija kojom su nam iz Središnjice osigurana dva laptopa za obitelji s četvero I vise djece, a koje su slabijeg imovnog stanja I s djecom se po računala I otišlo. Ove godine smo dobili tri I mislim da ćemo prije Uskrsa ići u Zagreb po njih.

Povodom uskrsnih blagdana organiziran je Križni put sa svijećama (Brodska tvrđava I velika crkva u Slavonskom Brodu); organizirane su Županijske sportske igre kao doprinos obilježavanju obljetnice VRO “Bljesak”, što je dugogodišnja aktivnost;  redovito smo sudionici Državnih sportskih igara dragovoljaca I veteran Domovinskoga rata; organiziran je odlazak članova Udruge I njihovih obitelji na vojno hodočašće u Mariju Bistricu, ali I na hodočašća u Vukovar, Škabrnju (2018.prvi puta); organiziran odlazak u Knin  na obilježavanje obljetnice VRO “Oluja”; odlazak u Međugorje I Bleiburg; sudjelovali smo I bili nositelji dijela obilježavanja obljetnica iz Domovinskoga rata na državnoj I lokalnoj razini, kao I državnih praznika, naravno I u suradnji s jedinicama lokalne samouprave; upriličili smo I obilježavanje 26. Obljetnice ustroja Kluba veteran Domovinskog rata Nova Gradiška.

Posebno moram pohvaliti članove naših Ogranaka u Velikoj Kopanici I Staroj Gradiški koji su ponovno započeli aktivnije raditi.Neki naši članovi dobitnici su gradskih i općinskih Priznanja, a na prijedlog naše Udruge. Kako jedna Udruga ne bi sama s projektima išla na Natječaje uvijek s nekom od braniteljskih udruga surađujemo I kada je riječ o projektima, a tu je I suradnja s Odborom za obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata grada Nova Gradiška – ukratko je izvjestio Jozo Bungić.

Plan rada je također prezentirao Jozo Bungić, a aktivnosti su već ustaljene.

Rad Udruge dragovoljaca I veterana Domovinskoga rata Brodsko-posavske županije podržali su I gosti. Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata RH grada Nova Gradiška Vjekoslava Karešin zahvalila je na suradnji od prvoga dana I podsjetila kako se njihov rad I njihove djece odvijao u sklopu tadašnjeg Kluba veterana I kako su im uvijek bili potpora. Uspješna suradnja je nastavljena I po osnutku Udruge udovice, a prema riječima predsjednice Karešin vjeruju da će tako biti I nadalje.

Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata grada Nova Gradiška osvrnuo se kritički na sadašnji trenutak u RH I naglasio kako ovo nije država za koju su se branitelji borili te da je potrebno više poštovanja prema braniteljskoj populaciji, vise poštenja I obrane digniteta kako branitelja tako I istine o Domovinskom ratu. – Sve što ja danas imam to su mi dali moji suborci I svi ljudi koji su bili na prvoj crti bojišnic. I oni, a posebno poginuli, zaslužuju da se na ovakvim mjestima svakako nađu I predstavnici lokalne samouprave. Žao mi je što s nama nije netko iz naše županije jer mislim da im je tu mjesto- naglasio je, među ostalim Tomičić.

Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci istaknuo je, među ostalim kako je potrebno  djeci I mladima što vise približiti događaje iz Domovinskoga rata kako bi mogli nastaviti graditi svoju zemlju u pravcu prosperiteta I boljitka.

Vlatko Greiner, savjetnik novogradiškog gradonačelnika za braniteljske udruge grada Nova Gradiška, među ostalim je, pozdravljajući skup I u ime gradonačelnika Vinka Grgića, istaknuo:”Za 2018. Godinu bilo je predviđeno iz gradskog proračuna 128.900 kuna, a podigli smo sredstva za ovu godinu  na 141.400 kuna za udruge, s tim da je vasa Udruga, odnosno Ogranak u NG već dva puta dobio povećanje sredstava dakle za 2018. Godinu povećanje od 5.000 kn I povećanje za ovu godinu je bilo za 2.000 kn, ukupno ove godine dobivaju 15.000 kuna. Uvrstili smo prošle godine u financiranje I obilježavanje obljetnice Psunjske satnije što do sada nije bilo. Novogradiški Ogranak je I prošle godine obilježio 27. Veljaču dan pogibje Damira Tomljanovića-Gavrana, koji je sudjelovao u obrani Hrvatske I na našem bojištu pa smo I tu financijski pomogli. Prošle godine otvoren je I Trg 121 brigade, osigurali smo I besplatan internet u Domu hrvatskih branitelja, a kreće se I u uređenje dvorišta Doma  kako bi se branitelji mogli okupljati I družiti I tijekom lijepoga vremena na tom prostoru- rekao je Greiner I zaželio daljnji uspješan rad svim članovima Udruge, kako na županijskoj tako I na razini Ogranaka.

Među gostima koji su dolaskom podržali rad Udruge dragovoljaca I veteran Domovinskoga rata Brodsko-posavske županije I svih njezinih Ogranaka bili su i: predstavnici Udruge dragovoljaca I veteran Ogranak Brestovac iz Požeko-slavonske županije, Mato Opačak, zamjenik predsjednika Časničkoga zbora BPŽ, Marin Marjanović, načelnik PP Nova Gradiška I njegov zamjenik Josip Akmačić, u ime Tima za psihosocijalnu pomoć Mario Žakić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb NG Branko Medunić, ravnatelj novogradiškog Doma zdravlja Marijan Šapina, kao I Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada sa suradnicima Verom Jurić I Markom Ćosićem, koji su I ovoga puta dali veliki doprinos  organizaciji I domaćinstvu ovoga skupa, kao što to čine uvijek I kada se radi o udrugama civilnoga društva, a posebno braniteljskim udrugama.

Related Post