Općinski načelnici zadovoljni realizacijom projekta „Želim Napredovati Aktivno“ koji provodi LAG „Zapadna Slavonija“

3037 0

NOVA GRADIŠKA,  15. veljače 2018. – Kako je jučer u više navrata naglašeno na uvodnoj konferencije projekta „Želim Napredovati Aktivno“  on je višestruko  koristan za sve sudionike. Od LAG-a  „Zapadna Slavonija“ koji  je  nositelj programa, do  općina Stara Gradiška, Okučani, Gornji Bogićevci  i Cernik na čijem će se  području realizirati, zaposliti  54 žene starije od 50 godina i povećati  kvaliteta života 270 krajnjih korisnika.

Koliko je projekt  značajan za općine govorili su načelnici Aca Vidaković, Velimir Paušić, Pavo Klarić i Vitomir Žakić.

 

Vitomir Žakić, predsjednik skupštine LAG-a i načelnik Općine Cernik    -Drago mi je kao i svim načelnicima da je program prošao preko LAG-a Zapadna Slavonija“. Nadam se da ćemo ženama koje će dobiti posao  u našim općinama i našim korisnicima omogućit ljepši život . Smatram da to nije kraj i da ćemo u budućnosti  preko LAG-a realizirati neke druge programe. Kao predsjednik Skupštine LAG-a i načelnik Općine  imam dvostruko  zadovoljstvo. Prvo, što se LAG promovira, jer  je bilo dosta skeptičnosti prema njemu.  Krenuo je pozitivnim smjerovima i nije ovo jedini program koji će biti u narednom periodu. Želimo s tim dokazati opravdanost LAG-a.

Općina Cernik će  u ovom projektu zaposliti 9 žena i jednog koordinatora. Imamo 47 korisnika, pretežno starijih,  nemoćnih i bolesnih osoba.  Mi ćemo se potruditi da uz koordinatora taj posao bude na zavidnom nivou – kaže Vitomir Žakić, predsjednik skupštine LAG-a i načelnik Općine Cernik.

Pavo Klarić, načelnik Općine Gornji Bogićevci -Općine kao osnivači  su LAG-u  dale povjerenje  iako je bilo nepovjerenja od strane državnih institucija iako je puno napravio. Općina Gornji Bogićevci, kao i ostale tri općine, se odlučila da ovaj projekt provede preko  LAG-a jer smo vidjeli da tu postoje mogućnosti i mnoge prednosti. Rekao bih da ovo nije program javnih radova, kao što je do sada bilo, i o njemu ne želim reći ništa loše. To je bio program Zavoda za zapošljavanje, koji je jako puno dobroga učinio. Ovaj program daje jednu novu dimenziju. Bit će puno kvalitetnije aktivnosti za korisnike, ali i za  žene koje će se zaposliti, jer se radi o poslu na dvije godine što je dužio period i daje veću sigurnost  ženama koje se teže zapošljavaju.  Ovaj program nije samo zato   da netko dobije plaću. Puno je više. Govorio sam osobama koje su radile u javnim radovima da korisnicima  pomognu, skuhaju im ručak, a ako treba igraju s njima i belu. Na području naše općine imamo jako puno domaćinstava u socijalnoj potrebi što   posljedica rata. Općina Gornji Bogićevci se  navodi kao nerazvijena općina iako smo  u proteklih 20 godina  jako puno  uložili u infrastrukturu  i projekte. Minimalno 50 posto obitelji je s područja Banja Luke i bosanske Posavine  ima bosanske mirovine od  700 do  1.300 kuna. Možemo im  pomoći kroz ovakve programe da malo kvalitetnije žive. Vjerujem da će i 50 žena koje će biti zaposlene kvalitetnije živjeti.  Zahvaljujem se LAG-u  i kolegama  načelnicima – kazao je  Pavo Klarić, načelnik Općine Gornji Bogićevci

Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani  – Ovaj projekt jako puno znači za Općinu Okučani koja je najveća općina po površini u Brodsko-posavskoj županiji. Imamo trećinu pučanstva koja je starije dobi i već 20 godina  provodimo  program pomoć starijim i nemoćnim osobama. Ovaj projekt je  za nas bitan jer više nećemo morati boriti se da preko Zavoda za zapošljavanja, Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade  i kroz socijalne programe izvlačimo sredstva i skrbimo o našim starim i nemoćnim osobama. Smatram da je ovo jako bitno, ne samo zato  što će se zaposliti 25 osoba s područja naše općine,  već i zato što će se skrbiti o 125  osoba  kojima je to potrebno – kazao je Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani .

Velimir Paušić, načelnik Općine Stara Gradiška – Želim naglasiti  korist koji će ovaj projekt donijeti osobama koje će se zaposliti na dvije godine na području naše općine  i krajnjim korisnicima. Treba isto tako istaknuti  benefit koji će ovaj projekt donijeti  u  prepoznavanju LAG-a. Kroz   provođenje ovog projekta   će se stvoriti ljudski kapaciteti  za nove projekte i povećati reference LAG-a.  Vjerujem da će  nakon završetka  projekta  ljudi u našim općinama znati što je LAG i koja je njegova svrha što do sada nije bilo toliko prepoznatljivo. LAG  je osnovan na ovom području upravo zato da bi provodio ovakve projekte. Ovo je jedan od prvih zajedničkih projekta, vjerujem da će ih biti još. Zahvaljujem se onima koji su pisali projekt  koji je pozitivno ocijenjen. Zahvaljujem  si i kolegama načelnicima što su pristali na zajedničku suradnju. – kazao je Velimir Paušić, načelnik Općine Stara Gradiška.

Dodajmo da je  projekt  „Želim Napredovati Aktivno“   vrijedan  8,4 milijuna kuna, da će se  zaposliti  54 žene sa područja ove četiri općina.  Sredstva su osigurana iz  Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Projekt se provodi od 8. siječnja 2018.  do 7. srpnja 2020. godine. LAG „Zapadna Slavonija“ natječaj  će raspisati 1. ožujka, a žene  će početi raditi 4.  travnja. Voditeljica projekta je  Ernestina Straga-Šašić.

Ernestina Starga Šašić, voditeljica projekta

Velimir Paušić, načelnik Općine Stara Gradiška
Vitomir Žakić, predsjednik skupštine LAG-a i načelnik Općine Cernik
Pavo Klarić, Načelnik Općine Gornji Bogićevci
Aca Vidaković, Načelnik Općine Okučani

Related Post

DRAGOVOLJNA PREDAJA ORUŽJA

Autor - 23/06/2016 0
Policija podsjeća građane na akciju „Manje oružja – manje tragedija“ koja pruža građanima mogućnost dragovoljne predaje oružja policiji bez sankcija…

POLITIČKA KRIZA I POSLJEDICE

Autor - 12/05/2016 0
Među onima koji su se pismeno obratili predstavnicima političkih stranaka i nezavisnih lista u Gradskom vijeću su i tri direktora…