ORGANIZIRANO KRALA DJECA, MALOLJETNICI I STARCI

712 0

NOVA GRADIŠKA, 26. svibnja 2011. – Tijekom svibnja policija je

razriješila 21 kazneno djelo, od toga je 11 kaznenih djela teške krađe, devet kaznenih djela krađe i jedno kazneno djelo prikrivanja.

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod su kriminalističkim istraživanjem nad 15 osoba u dobi od 11 do 61 godinu (četiri punoljetne osobe i 11 maloljetnika i djece) potvrdili osnovanu sumnju u osam imovinskih kaznenih djela. Radi se o četiri kaznena djela krađe, tri kaznena djela teške krađe i jedno kazneno djelo prikrivanja. Utvrđeno je da su oni u grupama po dvojica, šestorica ili više njih u vremenu od lipnja 2010. do svibnja ove godine na području Slavonskog Broda iz, i sa raznih objekata (poduzeća, trgovine, pješački nadvožnjak, Dom umirovljenika, Veterinarska stanica) otuđili veću količinu raznih predmeta (bakrene okapnice, oluke, slivnike, bakrene cijevi, električne kablove, brojila za potrošnju električne energije, bojlere, radijatore, električne instalacije, odnosno veći dio inventara i slično). Otuđene predmete je 61-godišnjak otkupljivao (sudjelovao i kao počinitelj u nekoliko kaznenih djela) i držao na svom ilegalnom okupljalištu sekundarnih sirovina u Slavonskom Brodu, te je zajedno sa 31-godišnjakom dio tih predmeta prodao na području Zagreba. Temeljem sudskog naloga policija je u travnju pretražila prostor, odnosno dvorište i prostorije koje on koristi, te su tom prilikom pronađeni i izuzeti razni predmeti za koje se sumnja da potječu iz kaznenih djela, pa policija nastavlja svoj rad.

 

Ukupna materijalna šteta bez stručne procjene pričinjena ovim kaznenim djelima (uključujući kaznena djela o kojima je javnost upoznata na konferenciji za novinare 05. svibnja) procijenjena je na iznos oko pola milijuna kuna.

 

U suradnji sa državnim odvjetništvom protiv svih osumnjičenika dostavljene su odgovarajuće kaznene prijave, odnosno posebna izvješća kao dopune kaznenim prijavama, kaznene prijave i izvješća nadležnom državnom odvjetništvu za mladež, te izvješća Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad trojicom muškaraca u dobi od 23 do 26 godina policija je potvrdila osnovanu sumnju u četiri kaznena djela krađe i jedno kazneno djelo teške krađe. Naime, oni su u vremenu od 31. prosinca 2010. godine do svibnja ove godine na području Vranovaca, Bukovlja i Ježevika iz dvije kuće u izgradnji, vikend kuće i gospodarskih objekata, otuđili razne predmete (bakrene kotlove, manometre, bakrene oluke, aluminijske pokrovne limove, električne kablove, PVC bačve i slično). Na takav način nastala je materijalna šteta koja bez stručne procjene iznosi oko 11 tisuća kuna. Protiv 23-godišnjaka, 25-godišnjaka i 26-godišnjaka je dostavljeno posebno izvješće kao dopuna kaznenim prijavama nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

 

Kriminalističkim istraživanjem nad 29-godišnjakom iz Slavonskog Broda, policijski službenici su riješili osam imovinskih kaznenih djela (sedam kaznenih djela teške krađe i jedno kazneno djelo krađe) iz prethodnog razdoblja. Utvrđeno je da je on na području Slavonskog Broda u tri slučaja iz jednog restorana, u dva slučaja iz srednje škole, tvrtke, poduzeća i robne kuće, tijekom ožujka, travnja i svibnja, otuđio razne predmete (mobitele, fotokopirni papir) i novac (uglavnom iz aparata za tople napitke, odnosno sa šanka). Ukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima bez stručne procjene iznosi oko 12 tisuća kuna. Protiv 29-godišnjaka je podneseno posebno izvješće kao dopuna kaznenim prijavama nadležnom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Related Post