POLICIJSKO PRIOPĆENJE – U Gornjim Bogićevcima teško ozlijeđen traktorist

791 0

20. ožujak 2012. – Jučer oko 18 sati  u mjestu

Donji Bogićevci 48-godišnjak s područja općine Dragalić upravljao je neregistriranim i tehnički nepregledanim poljoprivrednim traktorom marke „Ursus“ za vrijeme dok mu je vozačka dozvola trajno oduzeta i tom prilikom skrivio prometnu nesreću. On se traktorom kretao iz smjera zapada prema istoku i u jednom trenutku izgubio nadzor nad upravljačem i traktorom sletio s kolnika u odvodni kanal s južne strane, a potom izašao na travnatu površinu ispred kbr. 5, gdje je prednjim djelom traktora udario u telekomunikacijski izvodni stupić, a nakon toga desnim bočnim dijelom traktora udario u sjeverno pročelje jedne obiteljske kuće.

 

U ovoj prometnoj nesreći vozač je zadobio teške tjelesne ozlijede, a liječnička pomoć pružena mu je u bolnici u Novoj Gradiški gdje je i zadržan na liječenju. Zbog ozljeda vozača se nije moglo alko-testirati, pa su mu uzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu. Protiv njega slijedi optužni prijedlog Prekršajnom sudu Nova Gradiška radi počinjenih prekršaja i uzrokovanja prometne nesreće.

 

Stanje sigurnosti u protekla 24 sata


Na području Policijske uprave Brodsko-posavske tijekom protekla 24 sata evidentirana su dva kaznena djela od kojih je jedno kazneno djelo krađa kada je ukradena stvar male materijalne vrijednosti (opći kriminalitet) i drugo kazneno djelo je zlouporaba opojnih droga (kriminalitet droga).

Što se tiče stanja sigurnosti u cestovnom prometu, na prometnicama Policijske uprave brodsko-posavske tijekom protekla 24 sata dogodile su se tri prometne nesreće od kojih jedna s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozlijede.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je šest prekršaja i to dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedan prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i tri prekršaja iz drugih zakona (Carinski zakon, Zakon o strancima i Zakon o nadzoru državne granice).

U protekla 24 sata na području Policijske uprave brodsko-posavske zabilježeno je i osam požara i to jedan na građevinama, jedan na prometnim sredstvima, jedan na poljoprivrednim površinama i pet požara bez materijalne štete (suha trava i nisko raslinje).

 

POŽARI

Izgorjeli borovi, jabuke i kruške


Policija je jučer oko 13,30 sati zajedno sa inspektorom zaštite od požara obavila očevid na opožarenoj površini između mjesta Donji Andrijevci i Divoševci. Utvrđeno je  da je požar izazvan jučer oko 12 sati djelovanje otvorenog plamena ili gorivog djela tvari što je zapalilo suhu travu i nisko raslinje u odvodnom kanalu odakle se požar proširio istočnim djelom kanala do poljoprivredne površine zasađene borovima, vlasništvo jednog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Divoševaca. Tom prilikom opožareno je 143 komada borova, visine 0,5 do 2 metra, te 10 stabala jabuke i kruške. Materijalna šteta bez stručne procjene je više tisuća kuna. Policija dostavlja izvješće nadležnom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

 

NAPOMENA: Policija i ovom prilikom apelira na građaneSpriječite nastajanje požara“

 

Zbog nadolazećih proljetnih, a samim time toplijih i sunčanih dana, isušenosti tla i postojeće biljne vegetacije, upozoravaju se građani na oprez pri spaljivanju suhe trave, korova i ostalog niskog raslinja, smeća i drugog otpada, kao i oprez pri bacanju opušaka, kako ne bi došlo do požara u kojima mogu nastati velike materijalne štete i ugrožavanja života ljudi i imovine.

Osobito je potreban oprez prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina jer zbog nedovoljne pažnje pri rukovanju vatrom ili zapaljivim predmetima može doći do takvih požara koji mogu izmaći kontroli, pa se vatra može proširiti na šume, gospodarske i stambene objekte, a time i ugroziti ljudske živote. Stoga se pozivaju građani na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru. Mjere koji se treba pridržavati propisane su općinskim i županijskim odlukama o spaljivanju na otvorenom prostoru uz poseban naglasak na slijedeće:

 

· Tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova el. energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti,

· Oko mjesta spaljivanja potrebno je izorati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara,

· Ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba za eventualno gašenje požara ako vatra izmakne kontroli,

· Na mjestu spaljivanja potrebno je osigurati priručna sredstva za gašenje ( lopate, kante s vodom i drugo ),

· Spaljivanje se vrši isključivo danju, za mirna vremena bez vjetra, uz stalnu nazočnost osobe koja vrši spaljivanje,

· Kod većih površina od 1 ha potrebno je osigurati dežurstvo javne vatrogasne postrojbe  ili dobrovoljnog vatrogasnog društva,

· Zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem,

· Nakon obavljenog spaljivanja potrebno je mjesto pregledati i ostatak žara u potpunosti ugasiti.

 

Kaznene odredbe:

 

Za izazivanje požara Zakonom o zaštiti od požara („Narodne novine“ br. 92/10) predviđena je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a u slučaju nehaja u iznosu od 2 tisuće do 15 tisuća kuna.

Novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna kaznit će se pravna osoba koja propustom izazove požar, odnosno od 2 do 15 tisuća kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

 

Ovakvim nepromišljenim radnjama može se počiniti i kazneno djelo “Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom” za koje se može izreći novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, kazna zatvora od šest mjeseci do osam godina, ovisno o posljedicama.

Related Post