SLAVLJE ZA IVANKU GRGIĆ, NAJUZORNIJU HRVATSKU SEOSKU ŽENU

1121 0

BRĐANI, 6. studenog 2010. – Slavilo se danas u obitelji Grgić u Brđanima, slavile su i članice udruge žena, a ponosno bilo cijelo selo. Brđani su danas bili u znaku najuzornije hrvatske seoske žene Ivanke Grgić. Dolazili su čestitati rođaci i prijatelji, bili su tu državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede mr.sc. Josip Kraljičković, Davor Vlaović i Ružica Vidaković,

zamjenici župana brodsko-posavskog, Milka Perković, predsjednica Općinskog Vijeća Rešatara, predstavnici poljoprivredno savjetodavne službe i Zavoda za javno zdravstvo u kome radi najuzornija hrvatska seoska žena 2010. godine. Bila je tu i Davorka Šajina iz Pazina, prošlogodišnja najuzornija hrvatska seoska žena Slavilo se u obiteljskom domu Grgićevih, gdje je Ivanka sa suprugom Antunom dočekivala brojne goste, te u mjesnom domu.

Ivanka Grgić od 16. listopada nosi naslov Najuzornije seoske žene 2010. U povodu Međunarodnog dana seoske žene izbor je održan u Pazinu, a laskavu titulu Ivanka je dobila u konkurenciji šesnaest žena iz deset županija. Svoja znanja i umijeća, te doprinos zajednici u kojoj žive žene su morale potvrditi u disciplinama: obitelj, bračni status, posao, društvena zajednica, gospodarstvo i domaćinstvo. Kreativnost se morala pokazati na izložbenom štandu gdje se, uz utisak, dobivala i značajna ocjena. Najzahtjevniji zadatak bio je odgovaranje na pitanja ocjenjivačke komisije. Dodajmo da su članice ocjenjivačke komisije prije natjecanja posjetile žene na obiteljskom gospodarstvu i domu i ocijenile kandidatkinju u njenom svakodnevnom ambijentu.  

Ivanka je svojim odgovorima oduševila članove žirija, a ništa manje oduševljenje žirija nije bilo ni na izložbenom štandu gdje su Ivanki, kao i u životu potpora bili suprug i djeca odjeveni u slavonske narodne nošnje, a Ivankina nošnja proglašena je najuređenijom.

 

Stručnim žiriju nije bilo teško da pobjednicom jedanaestog izbora uzorne seoske žene Hrvatske proglasIo je 37-godišnju diplomiranu sanitarnu inženjerku Ivanku Grgić iz Brđana. Za prvu pratilju izabrana je učiteljica razredne nastave iz Jastrebarskog Jasnica Vojvodić, a za drugu pratilju izabrana je Mica Mršić iz Medviđe kraj Benkovca.  

– Kao kandidatkinja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu morate ispunjavati određene uvjete. Mora živjeti u selu, da je u dobi od 25 do 65 godina, iako žene mogu biti i mlađe žene ali u startu ne dobivaju određeni broj bodova. Mora imati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a dodatne bodove donosi kulturni, društveni i humanitarni rad, te djelatnosti u zajednicu u kojoj živi. Osim toga, onog dana kada je natjecanje, morate urediti svoj štand, koji prezentira kraj i županiju iz koje dolazi. Na završnoj priredbi je nastup pred žirijem i odgovori na pitanja – kazala je Ivanka Grgić.

 

Živim u domaćinstvu sa suprugom, tri kćeri i svekrvom. Zajedno radimo u domaćinstvu i svi sudjelujemo u odgoju djece. Smatram da su djedovi i bake su prednost i za odgoj djece i velika su pomoć i podrška. Ja uvijek istaknem koju pomoć imam od svekrve. Da nema nje moj kulturni i društveni rad ne bi bio ovog obima kakav je sad.

Imam tri djevojčice. Dvije su odnedavno članice KUD-a Rešetari. Jako su zadovoljne radom u KUD-u i to im se sviđa. Bile su zajedno sa mnom u ovom izboru i sve što sam proživljavala. Sigurno će ići u pravcu očuvanja kulturne i narodne baštine našeg kraja – dodala je Ivanka Grgić.

 

Ivanku je za natjecanje kandidirala Županijska organizacija „Hrvatsko srce“.

– Svrha izbora najuzornije hrvatske seoske žene i ova manifestacije je promocija vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanje kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanje obitelji i kulturne baštine – kazao je mr.sc. Josip Kraljičković , koji je i jedan od inicijatora za organiziranje izbora najuzornije hrvatske seoske žene.

 

Predstavimo ukratko najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Ivanka Grgić je majka tri djevojčice, pokretačica događanja u Brđanima i općini Rešetari. Dopredsjednica je udruge žena, vijećnica u MO, tajnica Društva naša djeca općine Rešetari, predsjednica vijeća roditelja, i zaposlenica Zavoda za javno zdravstvo gdje radio kao sanitarna inženjerka. Članice je Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce, koja prepoznala vrijednost posla koji ona svakodnevno obavlja i kandidirala ju za ovogodišnji izbor.

 

  

Related Post

OPĆINA ZA PRIMJER

Autor - 18/10/2016 0
REŠETARI, 18. listopad 2016. – Izgradnja kanalizacije jedan je od značajnih projekata koji se trenutno realizira u Općini Rešetari. Kada…