SMOTRA FOLKLORA U VRBJU

741 0

VRBJE, 15. kolovoza 2014. – Treća smotra folklora u Vrbju priličena je u organizaciji KUD-a Vrbje i uz pokroviteljstvo istoimene općine. Ova lijepa pučka manifestacija, koja oslikava dušu Slavonije,

počela je povorkom svečanih zaprega i konjanika, a predvodio ju je Nedeljko Gelemanović- Baja Ledeni iz Davora, ponosno noseći hrvatski barjak. I ovoga puta među konjanicima je bilo mnoštvo mladih djevojaka i žena, koje su i na taj način, kao i slavonskim ruhom i pjesmom pokazale da su Slavonke od glave do pete.

U bogatom kulturno- umjetničkom programu, uz domaćine su nastupili i članovi KUD-ova iz Podcrkavlja, Oriovca, Siča, Donje Kupčine. Putovalo se tako pjesmom i plesom zavičajem, ali i drugim živopisnim krajevima Hrvatske.

Ovu tradicionalnu Smotru folklora otvorio je Igor Jurišić, načelnik općine Vrbje, a potom su mnoštvo posjetitelja pozdravili i domaćini, KUD Vrbje pjesmama iz Baranje, Županje te koreografijom „Međimurje“ koju potpisuje njihov umjetnički voditelj Zvonko Šantić. Iako mlado Kulturno-umjetničko društvo, KUD Vrbje potvrdio je kvalitetu koju su prepoznali i vrsni poznavatelji izvornog folklora i baštine.

Već prvi nastup na 50. brodskom kolu, kako smo saznali od Marijane Sekulić, predsjednice KUD-a, rezultirao je visokim ocjenama i Društvo je izabrano za predstavnike Brodsko-posavske županije na Državnoj smotri izvornog folklora u Karlovcu 25. listopada. Iako u skromnijem broju, uz ovu tradicijsku manifestaciju, nekoliko je Udruga i pojedinaca, iz Brodskog Stupnika, Doline, Orubice, izložilo vrijedne rukotvorine tako da su posjetitelji uživali i u izvornim slavonskim suvenirima i ručnom radu. A uživalo se i u gastro i eno specijalitetima ovoga kraja.

 

Related Post