ŠTETE OD MRAZA

1517 0

NOVA GRADIŠKA, 11. travanj 2012. – Jučerašnji mraz nanio je velike štete voćarima novogradiškog kraja. Kolike će biti na pojedinim vrstama voće znati će se vrlo brzo. Temperature od minus 4 do, kako kažu u Posavini i do minus 7

stupnjeva celzijusa, sigurno su nanijele ogromne štete jer je voće mraz zahvatio u vrijeme cvatnje i formiranja pupova.

 

Voće je, zavisno od vrste, tolerantno na niske temperature, od minus jedan do minus 1,5 stupnjeva, kada je u fazi cvjetanja. Budući da je temperatura u minusu bila daleko iznad tolerantne hladnoće koju voće podnosi štete će biti velike, pogotovo na ranim vrstama kajsije, breskve, jabuke i kruške, koje su već ocvale i zametnule plodove. Ako plod razrežete nožem i vidite da je unutra crn znati ćete da od ovogodišnjeg uroda nema ništa.

Voćari su tako nakon dugotrajne suše i niskih zimskih temperatura i do minus 26 stupnjeva celzijusa, koje su oštetile voće, doživjeli još jednu nedaću.

 

Protiv mraza boriti se možemo orošavanjem, dimljenjem, pa i miješanjem zraka. Dimljenje se u praksi pokazalo vrlo djelotvornim, ali samo kad je dim bio dovoljno težak. Pored tih načina, biljke od mraza možemo zaštititi i prekrivanjem. Opasnost od pojave mraza bit će znatno manja blizu većih vodenih površina, iznad neobrađena tla, a i na južnim obroncima. I o tim okolnostima moramo voditi računa prilikom planiranja sadnji voćaka i vinove loze. Svaki bi se voćar trebao upoznati s tehnologijama zaštite od mraza, jer u protivnom mraz će prepoloviti ili u potpunosti uništiti urod, što predstavlja veću štetu od troškova ulaganja u zaštitu od mraza.

Related Post