UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

582 0

”Learning today for a better future – Aktivni danas za bolju budućnost”

 

NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2013. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od siječnja provodi projekt stručnog osposobljavanja mladih ”Learning today for a better future”, podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa ”Mladi na djelu”, za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

Projekt ”Learning today for a better future” je osmodnevno stručno osposobljavanje (training course) namijenjeno osobama koje su aktivne u radu s mladima (djelatnici raznih Udruga, volonteri, itd.), a provesti će se Požegi.

 

Dosada smo proveli pripremne aktivnosti, te u suradnji s partnerima odabrali sudionike treninga koji dolaze iz 7 europskih zemalja- uključujući Hrvatsku- : Armenije, Italije, Rumunjske, Ukrajine, Španjolske i Slovačke. Sudionicima smo organizirali smještaj, te mjesto održavanja projektnih aktivnosti – Gradska kuća u Požegi.

Programska pravila nalažu da je uz financiranje projekta od strane EU potrebno i sufinanciranje, tako da smo uz pomoć Grada Požega zatvorili financijsku konstrukciju projekta.

 

Danas, 02. 04., krećemo sa provođenjem projektnih aktivnosti, te će u večernjim satima uslijediti neformalno otvorenje projekta uz dobrodošlicu sudionicima, a sutra 03. 04. nakon službenog otvorenja projekta i pozdravnog govora gradonačelnika Požege Zdravka Ronka u 11:00 h započet će radionice koje će trajati do 10.04. Projekt je bogat sadržajima, tako da će uz predavanja po principu neformalnog učenja, sudionici imati priliku upoznati prirodno, te kulturno-povijesno bogatstvo Slavonije, kroz radionicu ”Istraži Slavoniju” tijekom koje ćemo posjetiti Kaptol, Kutjevo, te eko-etno selo Stara Kapela.

 

Kako je tema ovog projekta nezaposlenost mladih, jedan od većih europskih problema današnjice ( stopa nezaposlenih mladih u EU iznosi 23,6 %, dok je u RH ta stopa još i veća, te se kreće oko 40 %), kroz održavanje ovog stručnog osposobljavanja namjeravamo postići slijedeće ciljeve: izgradnju povjerenja, podizanje samopouzdanja i identificiranje glavnih karakteristika i osobnih kvaliteta potrebnih danas kako bi se smanjila nezaposlenost mladih, te potaklo kreativnost i poduzetništvo kod mladih.

 

Kako bi se postigli projektni ciljevi planirali smo nekoliko aktivnosti (trening sesije, interkulturalnu večer i interkulturalne programe) koje će voditi sudionike kroz proces dobivanja specifičnih kompetencija. To će im omogućiti stvaranje svog vlastitog razvojnog procesa, ali i podržavanje drugih mladih koji se suočavaju sa situacijama teške gospodarske i socijalne isključenosti da bi započeli svoj osobni i društveni razvojni proces te kako bi prevladali te poteškoće.

 

Također, sudionicima namjeravamo omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina o siromaštvu, marginalizaciji, održivom miru, ljudskim pravima, borbi protiv diskriminacijske politike i socijalnoj koheziji, te poduzeti mjere, kao multiplikator, za veću socijalnu i društvenu uključenost mladih u okviru programa Mladi na djelu.

 

Autor: Nikolina Jureković Odnosi s javnošću, Udruga gluhih i nagluhih

Related Post