USVOJEN REBALANS GRADSKOG PRORAČUNA ZA 2017.: Gradonačelnik zadovoljan, oporba protiv

2536 0

NOVA GRADIŠKA, 23. prosinac 2017. – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. prosinca usvojena je druga izmjena gradskog proračuna za 2107. godinu. Prihodi u proračunu smanjeni su za 6,6 milijuna kuna za koliko su smanjeni i izdaci, pa konačni prihodi i rashodi iznose 57 milijuna kuna. Rebalans je prihvaćen većinom glasova uz 5 glasova protiv oporbenih vijećnika HDZ-a koji nisu prihvatili obrazloženje gradonačelnika Vinka Grgića zašto se proračun smanjuje.

-Planirani proračun nije se realiziralo u dijelu na koji nismo mogli utjecati, a ne zato što nismo nešto dobro napravili. Sve smo dobro napravili i ni jedan projekt nismo izgubili, a ni dobili ni jednu primjedbu u tom smislu. Nažalost, nismo ih dobili kada se to očekivalo.

Mnogu mirne duše sjesti i žaliti što to nije realizirano, a realizirat će se. Vodimo dobro grad, financijski dobro stojimo, pazimo na svaku kunu i treba taj trend nastaviti. Razlika u prihodima u sredstvima koja smo trebali dobiti je u sredstvima od Fonda, Države i Županije. Ta sredstva nisu izgubljena, osim od Županije. Ništa nije našom krivnjom nenaplaćeno i taj će se novac preselit u 75 milijuna kuna proračuna za 2018. godinu – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Kako je kazao, ta su sredstva trebala doći za poduzetničku infrastrukturu, CEKOM i energetsku obnovu vrtiće, te za više manjih projekta. Kako je ponovio ta će sredstva doći u 2018. godini, osim dogovorenih sredstava iz županijskog proračuna za sufinanciranje projekata u Industrijskom parku (300.000 kuna), lift u upravnoj zgradi (50.000 kuna), uređenje centra grada (400,000 kuna ), širokopojasni pristup internetu (50.000 kuna) i kružni tok kod crkve i park (500.000 kuna), što ukupno iznosi 1,3 milijuna kuna.

Franjo Kikić jer u ime Kluba vijećnika SDP-a Laburista kazao kako smanjenje proračuna ne smatra ništa strašnim jer je to uobičajeno u planiranju i podsjetio da se gradski proračun smanjivao i do 12 milijuna kuna. Ukazao je na smanjene prihode iz županijskog i državnog proračuna.

-Situacija nije dobra. Smatram da bi izvršna i predstavnička vlast i opcija koja ima vertikalu prema Županiji i državi trebala učiniti više i lobirati kako bi sredstva za Grad bila realizirana u većem postotku- kazao je Kikić.

Zašto vijećnici HDZ-a neće podržati predložene izmjene u proračunu obrazložila je Ljiljana Lukačević.

-I u prvom rebalansu smo iskazali nepovjerenje u predloženi rebalans i komentirali da je proračun za 2017. godinu u startu bio preambiciozan. Drugi rebalans potvrđuje i argumentira to što smo rekli. To je učinjeno po pozicijama kapitalnih i tekućih projekata, redovnih djelatnosti naših ustanova.Ono što vidimo na drugačiji način su loše procjene prihodovanja po kapitalnim i tekućim projektima. Imali smo pred sobom 32 kapitalna projekta. Vidimo da je samo 7 projekata realizirano sukladno planiranim prihodovnim i rashodovnim sredstvima, da je u sedam došlo do iznimnog povećanja planira njih sredstava. Pitamo se radili se o lošoj procjeni planiranih sredstava. Govorimo o kapitalnom projektu informatizacije gradske uprave za koji je potrošeno 130.000 kuna više od planiranih sredstava, za gradske bazene i Sportski centar „Ivo Petranović“ 270.000 kuna više, za održavanje stanova 110.000 kuna više, za skate park i dječja igrališta 100.000 kuna, za uređenje zaštićene jezgre centra grad i šetnice 260.000 kuna i za kupovinu zemljišta 140.000 kuna, teniskih terena 150.000 kuna. Očito se radilo o krivoj procjeni.

Više brine loša realizacija i prihodovanje za kapitalne projekte. Smatramo da se ne radi o dinamici uplate već o nekim drugim razlozima. Vidimo da je kapitalni projekt Razvojne agencije izgradnja komunalne infrastrukture i opreme smanjen za 1,3 milijuna kuna i realiziran sa samo 48 posto. Pitanje je Tehnološkog inkubatora i CEKOM-a za koji nije izvjesno što će s tim projektom biti. Kod rekonstrukcije Gradskom muzeja došlo je do smanjenja za 550.000 kuna, do smanjenja je došlo kod adaptacija društvenog doma Ljupina, Centar aktivnog življenja nije saživio, uređenje javnih površina smanjeno je za 3 milijuna kuna, projekt nerazvrstane ceste značajno je smanjen – kazala je Ljiljna Lukačević i dodala da je ista situacija i sa tekućim projektima, a nezadovoljnima oporbu čini i smanjenje sredstava za poticanje poduzetništva i zapošljavanje.

-Sve što je napravljeno revizijom proračuna, a ona se radi kroz rebalans proračuna u srpnju, sve smo realizirali. Radili smo velikim tempom i to kolege iz oporbe prihvaćaju i kažu da je proračun ambiciozan, a takav će biti i slijedeći. Vjerujte, sve što nismo uspjeli realizirati ništa nije ovisilo o nama. Navesti ću zapošljavanje. Osigurali smo znatna sredstva za samozapošljavanje, raspisali natječaje i o tome obavijestili preko medija i na druge načine. Javilo se na natječaj, koliko se javilo. Zbog toga je utrošeno samo 16 posto planiranih sredstva. Sredstva smo osigurali i za slijedeću godinu i ljude pozivamo da ostvare pravo od 3.500 kuna ta srednju stručnu spremu i 7.000 kuna za visoku stručnu spremu. Pozivamo vlasnike tvrtki da se jave. Dobro su došli. Isto je i s kreditima za koje Grad poduzetnicima podmiruje kamatu.

Obrazložio sam smanjenje proračuna od 6 milijuna kuna. Na vama je da vjerujete ili ne vjerujete. To je tako. Mislim da je proračun odličan, da smo napravili sve ono, ne što smo obećali, već zapisali i izglasali u proračunu prošle godine u ovo vrijeme. Sretni smo i zadovoljni što smo naš plan i program realizirali – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post