6. MEMORIJALNI KRIŽNI PUT NOVA GRADIŠKA – STARA GRADIŠKA

683 0

NOVA GRADIŠKA / STARA GRADIŠKA, 4. svibnja 2015. – Nikada ne zaboraviti, oprostiti i moliti za duše poginulih hrvatskih branitelja poruka je i ovogodišnje 6. memorijalnog Križnog puta,

kojim su 2. svibnja branitelji odali počast, kako su istaknuli, poginulim suborcima u vojno redarstvenoj akciji Bljesak, ali i zahvalili na žrtvi svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

Udruga branitelja 121. novogradiške brigade, udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, udruga udovica, te udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski, prema riječima pukovnika Mate Modriča, inicirala je prije šest godina ovaj Križni put pravcem kojim su pripadnici 121. novogradiške brigade/pukovnije oslobađali 1995. godine  područje od Nove do Stare Gradiške.

Sudionici Križnog sujelovali su na jutarnjoj svetoj misi u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije gdje je bila i prva postaja kod koje je molitvu predvodio župnik vlč. Perica Matanović. Blagoslivljajući sudionike Križnoga puta podsjetio je na nemjerljivu vrijednost žrtve poginulih hrvatskih sinova i kćeri te istaknuo kako to za nas koji živimo u slobodnoj domovini treba ostati vječna svetinja. Na riječima mu je zahvalio pukovnik Modrić i naglasio kako će  i ove godine na Križnom putu dugom oko 37 km, uz molitvu za poginule, svaki sudionik imati priliku preispitati i sebe te moliti i za obiteljske nakane. Slijedeće postaje redom su bile u Kovačevcu, crkva sv. Vinka, Mašiću, kapelica sv. Ilije, a potom na mjestima pogibje branitelja i kod spomen obilježja u Medarima, Smrtiću, Gornjim Bogićevcima, Kosovcu, Okučanima, Dubovcu, kod puta za Gređane, Novom Varošu, mostu Strug, na ulazu u Staru Gradišku te kod spomen obilježja u Staroj Gradiški.

U Gornjim Bogićevcima sudionici Križnog puta susreli su se s članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Podružnica Brodsko-posavska županija, koji su prema riječima njihova predsjednika, Dejana Marjanovića, upriličili mimohod putevima njihovih očeva u Bljesku. U Novoj Gradiški su se poklonili kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalima i umrlim hrvatskim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Njihov mimohod zahvalnosti završio je u Okučanima gdje su odali počast poginulim braniteljima kod spomen obilježja u dvorištu Doma hrvatskih branitelja te pogledali kratki film sjećanja na vojno redarstvenu akciju Bljesak. U pratnji djece bile su predstavnice udruge udovica, Specijalne policije Zebre, udruge hrvatskih branitelja 121. brigade. Ovo je zapravo najbolji način da se djeca upoznaju s pravom istinom o Domovinskom ratu, potvrdio je to i Vlado Radošić, dopredsjednik udruge Zebre, a Dejan Marjanović dodao kako zapravo njihova Udruga, koja okuplja najmlađu populaciju stradalnika Domovinskog rata, nastoji i ovakvim sadržajima sačuvati uspomenu na svoje očeve. – Trenuci su to velikih emocija. I tuge i bola,ali i ponosa-istaknuo je.

 

Molitvu Križnoga puta predvodio je Željko Klarić iz Gornjih Bogićevaca te istaknuo kako je ovakav način zahvale zapravo najmanje što se može učiniti za veliku žrtvu branitelja, prijatelja koji su sudjelovali u Bljesku, ali i tijekom cijelog Domovinskoga rata. – A da bi to činili mirna srca i savjesti, valja oprostiti onima koji su nas željeli uništiti i iseliti s naših vjekovnih ognjišta – rekao nam je Klarić. Marija Drača treću je godinu za redom sudjelovala na Križnom putu, a tako će nastaviti i dalje. – Zahvalna sam našim braniteljima, a ja zapravo ovim činom nastavljam tamo gdje je moj suprug stao. Na žalost, on je poslije Domovinskog rata uslijed posljedica sebi presudio sam- rekla nam je.

Doček za sudionike Križnoga puta upriličen je u Gornjim Bogićevcima i Okučanima gdje je načelnik Aca Vidaković  izrazio zadovoljstvo što su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja inicirali mimohod sjećanja i zahvalnosti kako svojim najmilijima tako i svima poginulima hrvatskim braniteljima. – Na mladima se temelji naša budućnost, a Vlada RH svakako bi morala omogućiti takve uvjete života u našoj zemlji da  mladi imaju gdje raditi i da  ne odlaze iz domovine- među ostalim je rekao te dodao kako je za Okučance žrtva branitelja vječna svetinja.

 

Na zadnjoj postaji Križnoga puta, u Staroj Gradiški sa sudionicima je kod spomen obilježja poginulima molio i načelnik Velimir Paušić. Među ostalim je istaknuo kako bi ovakvih hodočašća gtrebalo biti i više kako bi se upravo na djecu i mlade prenijela istina o Domovinskom ratu.

Na kraju Križnoga puta svim sudionicima, kao i braniteljima iz Stare Gradiške zahvalio je pukovnik Mato Modrić pozivajući da uvijek molitve Bogu budu upućene za duše poginulih hrvatskih branitelja, ali i za one koji su napali našu zemlju. – Kršćani smo. Pa ako se tako deklariramo, ne smijemo biti licemjerni. Trebamo oprostiti. Ne zaboraviti nikada, ali oprostiti- među ostalim je naglasio.

Treba napomenuti da su sudionici Križnoga puta molili i za nevino stradale žrtve poslije drugog svjetskog rata, ali i svih totalitarnih režima.

Related Post

UDRUGA ENAS

Autor - 27/04/2015 0
Udruga za razvoj civilnog društva, promicanje jednakosti, održivog načina življenja i razvoj ljudskog potencijala ”ENAS” provela je prvo stručno osposobljavanje…

ZAVJET ZA HRVATSKU

Autor - 22/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 22. ožujak 2013. – Sinoć je osnovan Inicijativni odbor za osnivanje Gradskog odbora Zavjeta za Hrvatsku na čelu…