ŽUPANIJA: Održava se Završna konferencija projekta “JENTRAP”

525 0

Autor bpz.hr
Šabac, 4. rujna 2018. Završna konferencija projekta „JENTRAP” na kojem zajednički surađuju Grad Šabac iz Srbije i Brodsko-posavska županija održava se danas u Šapcu, a na njoj nazoče  župan Danijel Marušić i njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković ujedno i načelnik Stožera CZ BPŽ. Ovaj projekt rezultat je istraživanja i studija koje su utvrdile manjkavosti i probleme u funkcioniranju i opremljenosti službi za hitne intervencije. Kako bi se u budućnosti omogućilo još bolje djelovanje i rad službi zaštite i spašavanja osmišljen je i uspješno proveden projekt JENTRAP.
Brodsko-posavska županija je vodeći prijavitelj projekta: „Zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save – JENTRAP” čija je provedba započela 9. studenoga 2016. godine i traje do 8.9.2018. godine. Nositelj projekta u Republici Srbiji je Grad Šabac, a kao partneri u provedbi projekta također sudjeluju CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije te Zavod za javno zdravlje Šabac.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 889.656,92 EUR sufinanciranog u iznosu od 80%, od čega udio na hrvatskoj strani iznosi 445.204,07 EUR. Projekt se financira iz IPA II Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija 2007-2013. Od ukupnog iznosa projekta, oko 70 % sredstava namijenjeno je za nabavu opreme za zaštitu i spašavanje od poplava.
Opći cilj projekta je postići transnacionalnu spremnost za obranu od poplava i smanjenje šteta od poplave u slivu rijeke Save. Specifični ciljevi projekta su: podržati djelotvornu pripravnost kriznih stožera za opasnost od poplava u Brodsko-posavskoj županiji i općini Šabac te podržati zajedničke poboljšane mjere sigurnosti i zaštite okoliša te sustav ranog upozorenja za površinske vode.
Kao ciljane skupine projekta istaknuti su krizni stožeri – Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Krizni štab Grada Šabca te njihovi ključni zavodi: Zavod za javno zdravstvo, Zavod i službe za hitnu medicinu, spasilačke službe i timovi, vatrogasne postrojbe, nevladine organizacije, lokalne i regionalne vlasti u slivu rijeke Save.
Rezultati ostvareni provedbom ovog projekta su unaprijeđeni tehnički i operativni kapaciteti kriznih stožera, poboljšan monitoring okoliša i spremnost nadležnih službi za krizne situacije, a građani su upoznati s načinima postupanja i prekograničnim odnosima u izvanrednim situacijama.
Tijekom provedbe projekta održane su ukupno 4 tematske radionice za 4 definirane skupine: logistička, strateška, spašavanje iz vode i hitne intervencije, 2 treninga o izvanrednim situacijama, procjeni ugroženosti, planiranju i provođenju mjera pripravnosti i planovima zaštite i spašavanja u istima teoretski te kroz primjere dobre prakse, 2 terenske pokazne vježbe, izdan je priručnik o postupanju u izvanrednim situacijama
U sklopu projekta nabavljene su dvije nove visokotlačne pumpe za potrebe Stožera civilne zaštite BPŽ kapaciteta 310 litara po sekundi s visinom dobave od 14 metara ukupno vrijedne 715.000 kuna. Također, nabavljena je i oprema za Hrvatski zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u vrijednosti preko 99.000 EUR; oprema za HGSS i ronioce koja se sastoji od gumenog čamca s prikolicom, logističke prikolice, generatora, reflektora, šatora, kajaka, UT nosila s opremom, opremom za ronjenje, suhim odijelima i drugim u vrijednosti iznad  36.000 EUR; oprema za pomoć za Zavod za hitnu medicinu BPŽ koja se sastoji od torbi za trijažu, ovratnika i ploča za imobilizaciju kralježnice s pojasevima i fiksatorima glave, nosila, setova za imobilizaciju udova i liječenje opeklina te 100 defibrilatora s elektrodama vrijednosti iznad 57.000 EUR, kao i informatička oprema za članove projektnog tima i predstavnike partnerskih institucija na projektu.
U svrhu poboljšanja vidljivosti i promocije projekta dizajnirani su, izrađeni i distribuirani promotivni letci i plakati i ostali promotivni materijal, projekt je promoviran kroz TV i radijske reportaže te novinske članke.

Related Post

U POVODU DANA NEOVISNOSTI

Autor - 07/10/2016 0
Slavonski Brod, 7. listopada 2016. – Obilježavajući 8. listopada – Dan neovisnosti Republike Hrvatske, kada su prije točno 25 godina…