OKRUGLI STOL „LETA S GAVRANOM: „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“

1676 0

NOVA GRADIŠKA – Tema ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola održanoga 28. studenoga u programu ovogodišnjeg 5. „Leta s Gavranom“ bila je „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019.“.
Okupljene su u ime organizatora Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i Gradske knjižnice Nova Gradiška pozdravile ravnateljice ustanova, prof. Danijela Juranović i prof. Biljana Dakić. Izrazile su zadovoljstvo što još jednom Novogradiščani imaju čast i privilegiju družiti se s Mirom Gavranom i njegovom obitelji, te uživati u njegovim djelima. Prof. Biljana Dakić zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi i ovogodišnjeg „Leta s Gavranom“ te podsjetila na Zbornik prvoga Međunarodnoga okruglog stola o Miri Gavranu kojega je uredila književnica Julijana Matanović. Predstavila je ukratko i moderatoricu ovogodišnjeg Međunarodnog okruglog stola Andreu Divić, urednicu portala Cro-kultura, rođenu Novogradiščanku, koja je odrastala uz Gradsku knjižnicu Nova Gradiška i djela Mire Gavrana.
Andrea Divić je nazočne upoznala što se sve događalo od prvog „Leta s Gavranom“ do danas.
-Miro Gavran poznat je kao svestran pisac i dramatičar, kojega rado čitaju sve generacije pa se tako proteklih godina u njegovu stvaralaštvu moglo pronaći ponešto za svakoga. Nekoliko je noviteta, primjerice roman za djecu i mlade „Ljeto za pamćenje“, roman koji će vas odvesti na Mali Lošinj u obiteljsku avanturu isprepletenu ponekom tajnom, ljubavlju i zanimljivim okolnostima.
Svjetlo dana ugledao je i roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“ u kojemu nanovo oživljava fra Didaka Buntića, koji je spasio tisuće hercegovačke djece od gladi poslavši ih vlakovima u Slavoniju i Srijem. Ove godine svjetlo dana je ugledalo i drugo izdanje knjige „ Priče o samoći“. Nova izdanja doživjele su i priče iz zbirke „Mali neobični ljudi, Judita, Kako smo lomili noge, Poncije Pilat i Zaboravljeni sin, a nerijetko se radi o dvoznamenkastim brojevima izdanja što svjedoči o tomu koliko je Gavran rado čitan.
Premijere kazališnih predstava broje se u stotinama, publika u milijunima diljem svijeta. Ono što je najnovije u Gavranovom opusu su dva mjuzikla: Pacijent i Byron.Mjuzikl „Pacijent“ nastao je u suradnji s bračnim parom Huljić i koreografom Igorom Barberićem i okupio sjajnu ekipu iznjedrivši songove koji se pjevuše dugo nakon gledanja. Mjuzikl „Byron“ nastao je u izvrsnoj kombinaciji pera i nota Mire Gavrana i Darka Domitrovića, a stigla je i Nagrada hrvatskoga glumišta 2018. za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji “Najbolji mjuzikl/opereta”. Ono što je jedinstveno u svijetu je i Festival koji se održava živućem piscu, a to je „Gavranfest“ u Pragu- istaknula je Andrea Divić.
Sudionici Međunarodnog okruglog stola uživali su u jednoj od glazbenih numera iz mjuzikla „Byron“, a u izvedbi operne pjevačice Sandre Bagarić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Oboje su posvjedočili ljepotu iznimne suradnje s Gavranom kao književnikom, ali i ponos što se rodilo prekrasno prijateljstvo s ovim, kako su rekli, iznimnim čovjekom.
Kako vidi Gavrana u kontekstu proze i drame i kako ga približiti studentima govorio je sveučilišni profesor Ivan Trojan iz Osijeka. O posebnoj vezi Mire Gavrana i Malog i Velog Lošinja koji je, uz Novu Gradišku i Zagreb, često mjesto u Gavranovoj prozi govorila je Branka Džebić, ravnateljica Književnog festivala u Malom Lošinju gdje se organiziraju i Dani Teatra Gavran održani ove godine po šesti puta.
Kreativna producentica Teatra Gavran Maja Šegota istaknula je kako Teatar Gavran samo u Zagrebu godišnje ima 30 izvedbi, a svakoj je 300 ljudi, dodajući broj publike i kao plimni val širi se svijetom i broji u milijunima. –
Dvojica glumaca, Tomislav Krstanović i Rade Radolović pridružili su se pohvalama kada je riječ o suradnji s Gavranovima, ponosni što su dio njihove kreativne ekipe.
O izuzetno plodnoj suradnji s Mirom Gavranom govorili su Jana Krasna, prevoditeljica Gavranovih djela na češki jezik i Ivan Varga prevoditelj Gavranovih djela na mađarski jezik: O temi „Očevi i djeca“ u dramama Mire Gavrana govorila sveučilišna profesorica Zdenka Đerđ. Međunarodni okrugli stol s temom „Miro Gavran u prozi i kazalištu 2015.-2019. završio je skladbom Ja ljubim i arijom „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta, Alfi Kabilja u sjajnoj izvedbi Sandre Bagarić.

Related Post

Biskupovo pismo obiteljima

Autor - 30/12/2017 0
POŽEGA – I ove godine o Božiću požeški biskup Antun Škvorčević uputio je Pismo obiteljima, tiskano u listiću „Mir kući…